Science

Friday, July 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Ruská Misia 17 na ISS
by Milota Sidorova

Bolo to práve včera podvečer, kedy ma počas cesty domov, mierne unavenú prepadla predstava obrovskej mašinérie zemského mraveniska. Kým ja kráčam v ústrety spánku, niekto kráča do práce, iný sa učí, niekto práve varí alebo sa zabáva s priateľmi. Niekto sa rodí, iný práve zomrel. Vždy keď si niečo tak obrovské uvedomím, moje pocity a telesná výška sa viditeľne znížia. Som predsa ohnivko v organicky prepletenej planetárnej reťazi. Od mojich počinov predsa len závisia okolnosti toho druhého.

A hoci sa moje myšlienky venovali len Zemi, toto nezastaviteľné perpettum mobile sa pomaly ale isto rozširuje mimo našu planétu. V čase kedy som ja mierne unavene kráčala domov, dvaja ruskí astronauti práve opúšťali priestory Medzinárodnej Vesmírnej Stanice ISS. Práve niekoľko minút po siedmej večer sa vydali už druhú, tohto týždňovú ´vesmírnu prechádzku´.

Počas náročných 6 hodín vymenili a inštalovali dva vedecké experimenty vo voľnom vesmírnom priestore a odstránili štartovaciu hlavicu z vesmírnej kapsuly Soyuz.

V rámci prvej úlohy museli obaja astronauti, žijúci na ISS už od apríla inštalovať prípojný cieľ pre nový ruský mini výskumný model, nachádzajúci sa na odvrátenej časti Zvezdy. Modul by mal rozšíriť priestory pre novú posádku, ktorá by sa od nového roku mala zdvojnásobiť.

Veliteľ ISS Sergei Volkov a letový inžinier Oleg Kononenkov neskôr stiahli takmer ročný vedecký pokus Expedície 15. Experiment sledoval vplyv otvoreného vzduchoprázdna na baktérie a huby. Namiesto neho k stanici pripojili vysoko senzitítvne hlavice, ktoré budú zaznamenávať seizmickú aktivitu zemských siločiar.

Po niekoľkých menších opravách však na astronautov čakala najťažšia časť misie, a to odstránenie štartovacej hlavice kapsuly Soyuz. Za posledné mesiace kapsula počas dvoch pristátí neočakávane zlyhala a pristála stovky kilometrov od naplánovanej dráhy. Hoci technici problém s istotou nedetekovali, podozrenie padá práve na poruchu pri štartovaní. Nerovnomerný a nekontrolovateľný zostup posádku vystavil nesmiernemu gravitačnému preťaženiu a zhoršil podmienky manévrovania. Odobratá hlavica o sile torpéda M-80 bude následne podrobná kontrole a pravdepodobnej oprave.

Prirodzene predstava dvoch mužov, ktorí vo vysoko nepohyblivých skrafandroch hodiny manipulujú s ľahko explodujúcou hlavicou ma napĺňa posvätnou hrôzou. Ale to je, presne ako nutnosť tráviť mesiace v kovovej plechovici bez čerstvého vzduchu s jedlom vždy zabalenom do plastikovej fólie, údel astronautov.

K ruskej posádke kôli zvýšeniu bezpečnosti počas misie sa na týždeň pripojil aj Američan Gref Chamitoff. Našťastie tentokrát bola únava tým najhorším, čo sa počas výpravy stalo.


related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080715/ap_on_sc/space_station;_ylt=Aju9RYGNSsi01vrFDwRuYbGs0NUE

by Milota Sidorova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home