Science

Friday, July 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Astronauti ešte raz opustili kozmickú loď, kvôli krotiteľskej práci
by Radka Konkolova

Ľudia a vedci sú väčšinou veľmi zvedaví, čo sa týka vesmíru. Takže už dlhé roky pripravujú astronautov, ktorí potom idú tam hore a robia všelijaké výskumy. Najväčšími súpermi v tomto smere sú Rusi a Američania. Súťažili spolu už od prvého letu do vesmíru a vlastne sa ten boj začal ešte ďaleko predtým. Ale v poslednej dobe to vyzerá tak, že snáď začali spolupracovať, pretože si navzájom môžu poskytnúť informácie, čo je určite lacnejšie, ako by ich mali zisťovať sami.

Už pomerne dosť ľudí bolo niekde nad našimi hlavami, niekde nad atmosférou Zeme. A napriek tomu, že môžeme povedať, že technológia a konštrukcia raketoplánov je na kvalitatívne vysokej úrovni, stále sa vyskytnú nejaké problémy s niektorými súčiastkami ruských rakiet typu Sojuz. Členovia Expedície 17, ktorá je sedemnástou posádkou, ktorá strávi dlhý čas na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), dostali za úlohu niečo špeciálne. Prví dvaja členovia posádky, veliteľ Sergei Volkov a letový inžinier Oleg Kononenko, sú už na palube. Táto expedícia je rozdelená na dve časti. Začala sa 8. apríla 2008 štartom z ruského kozmodrómu Bajkonur. Obaja Rusi z Federálnej vesmírnej agentúry (RKA) zostanú na palube až do októbra tohto roka. Tretí člen posádky nie je „stály“. Sú totiž dvaja a obaja sú Američania z NASA. Prvý z nich bol súčasťou expedície od apríla do júna. Ten druhý priletel v júni v raketopláne Discovery a zostane s nimi tiež do konca misie, do októbra. Jeho meno je Gregory Chamitoff.

Títo kozmonauti síce dostali úlohu, ale mali kozmickú loď opustiť len jedenkrát. Prvýkrát ISS opustili minulý štvrtok, 10. júla 2008. Ale pretože to bolo nebezpečné a hrozili výbuchy, ktoré mohli poškodiť ich skafandre, rozhodli sa absolvovať výstup ešte raz. Takže do piatich dní sa im to podarilo hneď dvakrát.

Všetko toto bolo kvôli problémom s pristávaním, pretože v každej rakete je umiestnená výbušná skrutka, ktorá by mala raketu pri pristávaní rozdeliť. Ale táto skrutka asi nie je veľmi spoľahlivá, pretože pri pristátí neexplodovala. Takže ich hlavnou úlohou bolo bezpečne ju odstrániť a dopraviť do rakety. Poletí s nimi na Zem v októbri a bude rozmontovaná, aby sa zistil dôvod, prečo nechce vybuchnúť, keď je to potrebné.

Hlavným dôvodom utorkového výstupu bola príprava na seizmologický pokus, ktorý by mal byť systémom včasného varovania pred zemetraseniami.

Pretože vo vesmíre trvá všetko dlhšie ako na Zemi, pomerne jednoduchý proces zabral asi šesť a pol hodiny. Je to celkom dlhý čas a astronauti boli veľmi vyčerpaní, keď to konečne dokončili. Tiež museli robiť záznam a fotiť túto akciu, ako aj výsledky svojej práce. Potom museli priniesť „fľaše“ s baktériami, hubami (plesňami) a larvami, ktoré strávili vo vesmíre 18 mesiacov. Dôvod, prečo tu boli je fakt, že vedci chceli vedieť, či prežijú v takýchto podmienkach. Počas tohto bol Chamitoff kvôli bezpečnosti na palube Discovery a istil ich v prípade, že by sa niečo nepredvídané prihodilo. Ale našťastie to prežili v zdraví, napriek tomu, aký bol tento výstup náročný.

Takže zvyšok času pravdepodobne strávia na palube raketoplánu a do svojho príletu na Zem už nebudú absolvovať podobné náročné a nebezpečné výstupy.

Neviem presne, ale asi by som nechcela Zem vidieť z takej perspektívy, pretože pobyt vo vesmíre je podľa môjho názoru nesmierne náročný a môže dokonca človeku poškodiť zdravie. Ale na druhej strane, nie je na svete veľa ľudí, ktorí môžu povedať: „Bol som tam a videl som celú Zem a kúsok z nekonečného vesmíru...“

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080715/ap_on_sc/space_station;_ylt=AniyN1VbF7BWCg1xKJWlcM6s0NUE

by Radka Konkolova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home