Science

Friday, July 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Vykopávky V new Orleans
by Silvia Szarkova

New Orleanská Katedrála Sv. Louisa pomenovaná po známom francúzskom kráľovi Ľudovítovi XIV. v srdci francúzskej štvrte je jedna z najstarších katedrál v krajine a podľa posledných faktov odhalených v utorok možno aj jedna z najmistickejších katedrál.

Úplne prvé archeologické vykopávky vôbec na jeho území odhalili niekoľko nejasných faktov v histórii New Orleansu a nakoniec sa z nich vykluli úžasné poklady, ktoré sa datujú späť až k vzniku mesta v prvých rokoch po 1700.

Vykopávky pod vedením Shannon Lee Dawdy obsahovali aj malý strienorný kríž, pravdepodobne z rokov 1770 až 1780 a značné ruiny doposiaľ neznámeho komplexu budov, ktorých vznik sa odhaduje už v 1718, kedy sa predpokladá, že bolo mesto aj založené.

Experti hovoria, že kríž možno patril Pereovi Antoinemu, kapucínskemu mníchovi a prvému rektorovi Katedráli Sv. Louisa, ktorý v súčastnosti dominuje Jacksonovmu námestiu. Shannon Dawdy povedala novinárom tiež o histórii jeho príchodu do Spojených štátov. Počas španielskej inkvizície prišiel do Nw Oreanslu Pere Antoine ako reverend Antonio de Sedello a žil v úkryte v záhradách katedráli od posledných rokov 18. storočia až do 1829- teda do svojej smrti. Strieborný kríž pravdepodobne dokazuje jeho prítomnosť v New Orleanse v minulosti, a bude peskúmaný, povdala Dawdy. Ona a jej tím 8 študentov z Univerzity v Chicagu pracovali v katedrále a priľahlých záhradách mesiac a svoju prácu uzavreli v pondelok.

Katedrála v St.Louis bola postavená v roku 1851 aby nahradila rujny po jednom z požiarov v roku 1788 a doteraz tam neboli žiadne archeologické vykopávky, ale po hurikáne Katrina použili peniaze z nadácie Getty na vykopávky do histórie katedrály, povedala Nancy Averett, hovorkyňa Katedrály.

Vykopávky tiež obsahujú íloví trubky, detské hračky, pozostatky čínskych bábik a kúsky, ktoré sa podobajú na tovary obchodované Indiánmi v Louisiane, ale najdôležitejšie sú fragmenty Americkéjo národného hrnčiarstva.



related story: TRANSLATION IN SLOVAK : http://news.yahoo.com/s/ap/20080716/ap_on_re_us/cathedral_dig;_ylt=AoCCUJv93BHuXC0Z1OwrePys0NUE

by Silvia Szarkova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home