Science

Friday, July 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Tatkoto se soočuva so sinot
by Zivka Deleva

Nedorazbiranjeto pomegu tatkovcite i sinovite e dlaboko vrežano vo istorijata ili toa e ona što naučnicite od NASA go mislat koga debatiraat koj e podobar Jupiter ili Ares. Vo Rimskata mitologija Jupiter e ekvivalent na grčkiot bog Zevs, dodeka Ares e sin na Zevs. Stop! Ova ne e debata koja se odnesuva na bogovite i pokraj toa što nekako e povrzana so želbata na lugeto da gi dostignat.
Vsušnost ima dva proekti koi se odnesuvaat na sledniot let na mesečinata. Kako što znaete NASA saka da go povleče vselenskiot brod narečen Vselenski transportens sistem otkako ke uspee da se spoi so Megunarodnata vselenska stanica vo 2010 godina. Togaš do 2015 godina Ares I i Ares V ke bidat koristeni za orbitni letanja i ako e možno da stignat na mesečinata do 2020 godina. Vselenskiot centar Maršal i eden od kapacitetite na NASA napravija proekt da ja pretstavat kapsulata na letot na Ares I i togaš da ja dokiraat vo lunarnata faza sprovedena od Ares V i da se upatat kon mesečinata. Spored Kuk, šef na kancelarijata na Ares prviot test let ke bide sproveden za pomalku od edna godina.
Od druga strana rivalot Jupiter e proekt sozdaden od istite inženjeri koi rabotea na Ares. Ne site, no poveketo od niv se združija so penzioniranite i drugi vselenski specijalisti koristejki koncepti od predlozi koi Maršal gi dobil vo 80tite i 90tite i nekoi novi. Tie rabotea vo svoe vreme i sakaa da go zadžat svojot identitet anonimen, no velat deka Jupiter e podobar i ke i zaštedi na NASA 35 bilioni dolari od 230 bilioni dolari koi se potrebni za proektot Ares. No, tie se nekako slični, i dvata imaat potreba od posebni lansiranja, razlikata e vo toa što raketite na Jupiter ne zavusat od ispaluvanje na zasilena raketa vo jadro, tuku od ispaluvanje od nadvorešen tanker.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080714/ap_on_sc/sci_alternative_moon_rocket;_ylt=AkQ3jXncOFvxH9GfgTxQdz.s0NUE

by Zivka Deleva
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home