Science

Monday, October 27, 2008

Chris Cantell Discusses Science: India vyslala prv√∫ misiu na mesiac
by Magdalena Rosova


India vypustila na mesiac svoju prvú misiu bez ľudskej posádky. Misiou satelitu je prekresliť mapy povrchu mesiaca.

Satelit nesie meno Chandrayaan-1, čo v preklade znamená „Mesačná loď.“ Satelit bol vypustený na mesiac z vesmírneho centra Sriharikota v južnej Indii.

Hlavným cieľom misie je zmapovať povrch mesiaca a zistiť, čo je pod jeho povrchom. India má v úmysle vytvoriť mapy s vysokým rozlíšením.

Do dnešného dňa vypustili misie na mesiac iba krajiny USA, Rusko, Európska vermírna agentúra, Japonsko a Čína.

India však v poslednom období zaznamenala ekonomický boom, ktorý umožnil krajine investovať a vybudovať národný high-tech sektor. Iba pred niekoľkými mesiacmi uzavrela India s USA dohodu, v ktorej USA uznáva Indiu ako nukleárnu mocnosť. India preto dúfa, že lunárna misia posilní jej status.

Hoci sa technológia potrebná na dosiahnutie mesiaca nezmenila od vtedy, čo pred štyridsiatimi rokmi pristála na mesiaci loď Sovietskeho zväzu a USA, novo vyvinuté zariadenia umožňujú podrobnejšie preskúmanie oblastí.

Ázijské krajiny postupne prebrali vedúce postavenie v dobývania mesiaca. Japonsko vyslalo na mesiac svoju vesmírnu loď Kaguya v októbri 2007 a iba mesiac neskôr vyletela čínska loď Chang´e-1. V roku 2003 sa Čína stala prvou ázijskou krajinou, ktorá vyslala svojho astronauta do vesmíru.

Akokoľvek, indická vesmírna misia nie je iba o rivalite a boji o prestíž. Misia je zaslúženou odmenou za dlhoročnú prácu na vývoji novej technológie.

Indická misia stojí 80 miliónov amerických dolárov a je zároveň skúšobným testom pre pristátie na mesiaci v budúcnosti. India už totiž sníva ďalej, novým cieľom by malo byť pristátie človeka na mesiaci, hoci oficiálne program ešte nebol schválený.

related story: http://www.cbc.ca/technology/story/2008/10/21/india-moon.html?ref=rss

by Magdalena Rosova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home