Science

Thursday, October 23, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Istražuvanjata nad majmunite može da im pomognat na paraliziranite luge
by Magdalena Rosova

Ima novo istražuvanje za tretmanite za pacientite so udar ili povreda na ´rbetot. Naučnicite otkrija deka majmunite koi naučile da igraat kompjuterski igri se sposobni da gi nadminat paralizite so specijalen aparat.

Majmunite naučile da kontroliraat edna edinstvena mozočna kletka koja im pomaga da gi vratat vo upotreba paraliziranite muskuli.

Don Tejlor od Case Western Reserve University vo Klivlend, koj ja proučuva upotrebata na mozočnite signali da ja nadminat paralizata i ne beše vklučen vo novata rabota, izjavi deka rezultatot od otkritieto e "važen čekor napred."

Aparatot ja nabljuduval aktivnosta na mozočnite kletki i dobil informacija koja se koristi da se stimuliraat muskulite elektronski. Aparatot može da koristi mozočni kletki koi normalno ne gi kontroliraat zglobnite muskuli.

Istražuvanjeto može da im pomogne na lugeto so paraliza vo zglobovite da držat čaša so kafe ili da si gi isčistat zabite i mnogu drugi sekojdnevni raboti. Kako i da e, ke trebaat godini pa duri i dekadi dodeka ova ne počne da se primenuva.

Aparatite za funkcionalna električna stimulacija (FES) im pomagaat na delumno paraliziranite da stanat, odat, da gi koristat racete i dlankite i mnogu drugi raboti. Ovie denovi tie koristat prekinuvač da gi kotroliraat ovie aparati.

Koristenjeto na mozočnite signali može značitelno da im pomogne na paraliziranite luge od vratot nadolu so samo nekolku muskuli koi tie može da gi kontroliraat.

Vo eksperimentot so majmunite istražuvačite privremeno gi paralizirale zglobovite na majmunot. Dlankata na majmunite bila postvena na ramna površina. Tie naučile da upravuvaat so kurserot na kompjuterot so pritiskanje na svojot zglob gore i dole. Naučnicite gi nabljuduvale električnite signali koi gi ispuštala mozočnata kletka. Majmunite naučile da gi koristat svoite mozočni kletki za da gi kontroliraat svoite paralizirani muskuli i bile sposobni da igraat kompjuterska igra.

Kako i da e, lugeto treba da nadgleduvaat mnogu mozočni kletki naednaš za poveke kompleksno dviženja. "Imame ušte mnogu rabota," izjavi koavtorot na studijata Čet Moric.

related story: Brain signals rehttp://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081015144129.htm

by Magdalena Rosova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home