Science

Thursday, July 31, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Morská korytnačka Dylan je naspäť v prírode
by Beata Biskova

Neuveriteľný dar! Nejaký biológ a vedci by mohli povedať o tejto morskej korytnačke, ktorá sa našla pred deviatimi rokmi. V tejto dobe sa Dylan narodila, a opustila svoje hniezdo. Teraz práve opustila Centrum morských korytnačiek na Jekyllových ostrovoch.

Po roku príprav na život na slobode a po deviatich rokoch zajatia, v pondelok bola Dylan konečne oslobonedá a vypustená. Možno to trhalo biológom srdce keď videli ako ich dieťa odchádza, ale Dylan sa musela vrátiť naspäť do prírody a začať žiť plnohodnotný život.

V Auguste v roku 1998 ju našli bojovať na pláži na Jekyllových ostrovoch. Svoj čas trávila v dvoch prírodných centrách, bola premiestnená z Georgia akvária do Centra morských korytnačiek na Jekyllových ostrovoch odkiaľ bola potom vypustená.

Táto morská korytnačka je chráneným druhom. Sedem iných druhov korytnačiek sú tiež ohrozenými druhmi.

Keď bola vypustená, ťažko hľadal cestu do mora, ale veterinár Terry Norton jej pomohol nájsť cestu do mora a 300 ľudí na neho pozeralo z pláže. Norton povedal, že bola zmetená a plávala naspäť na pláž, ale nakoniec odišla.

Počas jej pobytu v centre zistili, že Dylan je samička. je to dôležité zistenie pre určenie veku.

Biológ Mark Dodd povedal, že Dylan ma na sebe vysielač, ktorý má dosah 100 yardov.Tiež povedal o Dylan: " Najlepšie pre ňu by bolo aby ostala tu, jedla veľké tučné kraby a možno o 20 rokov ju uvidíme zvova ako liahne vajíčka."

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080630/ap_on_re_us/sea_turtle_release;_ylt=As6.Y_lxu80Tg1T2zx1iPyCs0NUE

by Beata Biskova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home