Science

Wednesday, July 30, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Kedy sa vratil domov?
by Lucia Adamova

Meno Odyseus ma pravdepodobne rovnaku vahu aku malo pred tisickami rokov. A dokonca mozno aj vacsiu. Odyseus bol legendarny grecky kral z Itaky a muz Penelopy, ktoru vsetci poznali ako vernu manzelku. Jeho 10 rocny navrat domov nebol lahky, tak ako nebolo lahke bojovat 10 rokov vo vojne s trojanmi. Informacie o tomto starovekom kralovi sa po starocia lisili. Zatial co v Homerovej Iliade a Odysei bol hrdinom, rimania ho vykreslili v uplne inom svetle. Volali ho "dirus Ulixes" co v preklade znamena kruty Odyseus. Existuje nespocetne mnozstvo legiend, malieb ci soch tykajucich sa tejto vyznamnej osobnosti. Avsak najviac nam ho pripomina uz spominany Homer.

Mnoho vedcov a badatelov skumalo Homerove epicke basne akoby mali pocit, ze nieco ukryvaju. Pravdepodobne mali mnoho otazok lenze vacsinou je len mala sanca, ze ich odpovede na ne budu povazovane za spravne. Podla mna je to vsak uspech dostat odpoved aspon na jednu z otazok. Tentokrat dostali odpoved na jednu z nich a to: Kedy sa kral Odyseus vratil z Trojskej vojny? Marcelo O. Magnasco veduci celeho vyskumu sa domnieva, ze zistili ozajstny datum Odyseovho navratu, ktory bol 16.4.1178 pnl. Vychadzaju pritom z Homerovho diela, presnejsie povedane z jeho opisu postavenia hviezd a uplneho zatmenia slnka. Jeho opis bol tak presny, ze niet pochyb, ze "Homer vedel o urcitych astronomickych javoch, ktore sa udiali davno pred nim." Vdaka analyze opisov v Iliade a Odysei, ako napriklad viditelnost Venuse alebo postavenie Merkuru na oblohe, sa dostali az k spominanym zisteniam. Napriek tomu, ze vedci veria svojim objavom, vsetci su si vedomi, ze nemaju dostatok presvedcivych dokazov na obhajenie svojho nazoru. Najdolezitejsou vecou nadalej ostava neprestajne citat Odyseu znova a znova a rozmyslat nad jej jednotlivymi castami, no pritom nezabudat, ze "nase chapanie tychto textov je dost neuplne."

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080623/ap_on_sc/sci_odyssey_dated;_ylt=AlEBWkV3z6rJFuRCg8gKJ5Gs0NUE

by Lucia Adamova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home