Science

Wednesday, July 30, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Špecialista na plasty vyhral 500 000 dolárovú Lemelson-MIT cenu
by Radka Konkolova

Takmer všetko sa každým dňom zlepšuje. Tak aj vynálezy, zvlášť tie z lekárskeho prostredia. V dnešných dňoch sa ľudia zaujímajú o svoje zdravie a životné prostredie asi viac ako v minulosti, pretože chcú žiť zdravší život v zdravšom prostredí. Takže aj vedci robia všetko pre to, aby vynašli niečo špeciálne, čo by uspokojilo požiadavky všetkých ľudí.

A tí vedci, ktorí sú vo svojom bádaní úspešní a vynájdu niečo prevratné, sú aj odmenení. Tak ako Joseph DeSimone, profesor na Severokarolínskej univerzite v Chapel Hill a na Severokarolínskej štátnej univerzite. Tento 44 ročný muž je jedným z najlepších expertov na plasty, čo znamená, že je chemikom telom i dušou. Myslím, že veľmi zaujímavé je, ako sa vlastne k takému niečomu dostal, alebo čo ho ovplyvnilo v tom, aby sa stal chemikom. Bolo to vďaka chemickej sade jeho mladšej sestry a možno aj vďaka jeho závisti.

V deväťdesiatych rokoch pracoval na vynájdení spôsobu výroby plastov, ktorý by bol priateľský k životnému prostrediu a bol v tomto veľmi úspešný. Následne vyvinul metódu, ktorá mala redukovať znečistenie spôsobené priemyselnými plastmi. Tento proces zahŕňa nahradenie oxidu uhličitého kyselinou normálne využívanou v procese výroby, čo znižuje pôsobenie chemikálií, ktoré by mohli zostať v ľudskom tele a znamenať nebezpečenstvo vzniku rôznych chorôb. Je to aj veľmi nákladné, pretože stavba závodu s takouto technológiou stála okolo 40 miliónov amerických dolárov. Tento závod bol uvedený do prevádzky vo Fayetteville v roku 2002.

Teraz spolupracoval s doktorom Richardom Stackom, kardiológom z Duke University a spolu vytvorili alternatívu za kovové srdcové stenty. Chceli vytvoriť niečo, čo by pomohlo predchádzať srdcovým infarktom a otvoreným operáciám srdca. Tieto stenty, bez ohľadu na materiál, z ktorého sú vyrobené, sú implantované do ciev, aby tepny zostali priechodné. Malo by to zabrániť upchávaniu ciev. Ale problém kovových stentov je v tom, že nakoniec môžu mierne zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu vzniknúť o niekoľko mesiacov alebo rokov neskôr. Ale tieto polymérové stenty sa od tých kovových líšia. Tieto by mali pomôcť nechať artérie priechodné (rovnako ako tie kovové), ale nepredstavujú také vysoké riziko upchávania ciev, lebo by sa mali do dvoch rokov po ich zavedení do tela úplne rozpadnúť. Toto riešenie je určite lepšie, lebo ostanú cievy preichodné a vďaka plastu, ktorý sa rozpadne za pomerne krátky čas, telo sa pomaly lieči samo a taktiež sa tým znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť smrť, a iných chorôb.

Tu môžme vidieť, ako sa rozširuje nanotechnológia, čo je podľa môjho názoru veľmi podstatné a tiež dobré, pretože to znamená pokrok a ten je nutný zvlášť v dnešnej dobe a v takých odvetviach, ako je medicína. DeSimone, ktorý vyhral 500 000 dolárovú Lemelson-MIT cenu, chcie tieto peniaze použiť na ďalšie výskumy, pretože si myslí, že nanomedicína má “veľkú budúcnosť” a dúfa, že vďaka tomuto bude každá choroba, ako rakovina, cukrovka či skleróza multiplex, vyliečiteľná. V to dúfam aj ja, lebo toto by bolo naozaj úžasné a zjednodušilo by to životy nielen ľuďom trpiacim týmito chorobami, ale aj ich rodinám.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080625/ap_on_sc/lemelson_mit_award;_ylt=AhuZfhCi.QlSS7AVTJh1fsEPLBIF

by Radka Konkolova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home