Science

Friday, August 8, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Temnejúce slnko...
by Milota Sidorova

Niet už žiadnej nádeje,
nič sľúbené nemá zmyslu
a nič sa nádherným byť nezdá,
odkedy Zeus,
otec bohov na Olympe,
zmenil poludnie v noc,
spútal svetlo Slnka
a horký strach rozsial medzi ľudí.

Svoje dnešné rozprávanie začínam krátkym úryvkom storočiami stratenej básne gréckeho vojaka Archilocha. Hoci myseľ nadaného vojaka smerovala k bohom na nebesiach, jeho slová trefne popísali zriedkavý prírodný úkaz zatmenia slnka.
Zatmenie slnka sa v histórii ľudstva neodmysliteľne spájalo s proroctvami a znameniami, ktoré zamestnávali úvahy dvorných astronómov, veštcov, kráľovského dvora, ale aj obyčajných poddaných.
Jedno z prvých datovaných zatmení sa objavilo 22. októbra 2134 rokov pr.k. v Číne. V časoch kedy množstvo prírodných zákonov vysvetľovali božské rozmary, si starí Číňania úkaz vysvetľovali po svojom. Podľa legendy sa z času na čas k nebesiam vznesie drak, ktorý požiera slnko. Dôkazom, že táto povera neostala tak veľmi vzdialená realite je čínsky výraz pre zatmenie slnka "čih", ktorý taktiž znamená "jesť".
Náhla temnota musela v starovekých ľudoch nepochybne vyvolať zmesku pocitov od posvätnej úcty až k panickej hrôze. Miznúce slnko, zavýjajúce, prestrašené zvieratá zvestovali príchod nebeskej beštie, ktorú sa starí Číňania vystrašiť hlukom. Búchali, trieskali a kričali, skrátka, snažili sa vydať, čo najviac hrmotu, ktorý by draka vyplašil. Je zvláštne, že tento zvyk v Číne pretrval aj napriek vedeckému vysvetleniu o pár storočí neskôr. V období druhej svetovej vojny počas zatmenia slnka čínska flotila ešte niekoľko minút strieľala z kanónov.
Nesprávna predpoveď zatmenia slnka čínskeho dvorného astronóma nezriedka stála život. Určovať dátum tak významného úkazu bola predsa veľmi vážna úloha. Od správnej interpretácie hviezdnej konštalácie predsa záviseli osudy obchodných rokovaní, vojenské výpravy a dôležité štátne rozhodnutia.
Avšak, skúsme sa teraz priblížiť k európskemu kontinentu v šiestom storočí pred Kristom. Zatmenie slnka 28 mája roku 585 naozaj zmenilo osudy Lýdijcov a Médov (Peržanov). Tieto dva národy proti sebe bojovali už takmer 5 rokov, až kým rozhodnutie do svojích rúk neprevzalo samo nebo. Minúty temna na bojisku k smrti vyľakali obe armády, ktoré okamžite konflikt zavŕšili mierovou zmluvou, zaručenou dvoma politickými manželstvami. Tak tomuto hovorím, Deus Ex Machina – alebo Boží zásah.
Boží zásah o sto rokov neskôr však nepriniesol mier slávnemu perzskému kráľovi Xerxovi na jeho gréckej výprave. Dvorný mudrc predpovedal, že tiene blížice sa z jeho strany pohltia Grékov a zaručia kráľovi veľké víťazstvo. Ako už z histórie vieme, bojové pole nakoniec porazene opúšťala perzská armáda. O osude chybného poradcu sa však kroniky už nezmieňujú.
Ak už vymenúvavám to, či ono zatmenie slnka, nedá mi nespomenúť azda to najznámejšie – Kristovo ukrižovanie. Všetky štyri evanjelia podrobne popisujú desivý odchod Božieho Syna v tomto duchu. Slnko si zakrylo tvár, zem sa zatriasla, hroby pukali a chrámová opona sa roztrhla vo dvoje.
Zatmenie slnka ako prírodný úkaz môže byť identifikátorom dobových udalostí útržkovito zaznamenaných v rôznych prameňoch. Sú teda významnou pomôckou historikov a iných zliepačov mozaiky naších najstarších dejín. Zatmenie slnka poslúžilo taktiež ako dôkaz Einsteinovej teórie gravitácie v roku 1919 a samotné štúdium zatmenia slnka v mnohom vysvetľuje princíp vzájomnej interakcie nebeských telies.
Aby som svoje rozprávanie v krátkosti zakončila, poviem len, že nás tento týždeň čaká daľšie úplné zatmenie slnka. Mesiac prekryje Slnko na dve minúty a 27 sekúnd v piatok ráno, presne o 7 hodine 9 minúte stredoeurópskeho času. Zaujímavý úkaz budú môcť sledovať obyvatelia severnej pologule v Kanade, Číne, Mongolsku, Grónsku a Rusku. Jediné tohoročné zatmenie slnka bude možno pozorovať aj online na stránkach americkej NASY. Najbližšie zatmenie našu planétu čaká takmer do roka a do dňa, presne 22 júla 2009. Tentoraz mesačný tieň dopadne na zem v oblasti Indie, Nepálu, Butánu a Pacificku.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080728/ap_on_sc/solar_eclipse;_ylt=As2ariU0j9XjkNykrD1gENWs0NUE

by Milota Sidorova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home