Science

Wednesday, August 6, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Vedci obnovili skrytý Van Goghov portrét
by Petra Kamenicka

AMSTERDAM, Holandsko - Skupina Európskych vedcov predstavila v stredu novú metódu odhaľovania obrazov skrytých pod starými maľbami majstrov, keď znovu vytvorili farebný portrét ženskej tváre, ktorý nebol viditeľný do roku 1887, v ktorom ju Vincent van Gogh premaľoval.
Celé roky používali umeleckí historici lúče x na skúmanie diel skrytých pod inými maľbami. Táto technológia mala za následok neurčitý čiernobiely obraz. Ale Joris Dik, materiálny vedec z Delft University, a Koen Janssens, chemik z Antverpskej Univerzity v Belgicku skombinovali vedu a umenie aby vytvorili novú metódu vizualizácie skrytých malieb. Používajú pritom vysoko intenzívne lúče x v kombinácii s dokonalou znalosťou starých pigmentov.
Dvojica použila novú metódu na obraze ,,Patch of Grass“, malá olejomaľba poľa, ktorú Van Gogh namaľoval v Paríži kým žil so svojim bratom Theom, ktorý ho podporoval.
Ešte nie sú jasné všetky detaily, ale odhalený obraz je portrét ženskej tváre, ktorá bola pravdepodobne rovnaký model, ktorý Van Gogh použil v sérii portrétov, ktoré viedli až k jeho majstrovskému dielu z roku 1885 ,,The Potaot Eaters“.
Nová metóda umožní umeleckým historikom získať obrazy skrytých umeleckých diel vo vyššej kvalite a s viacerými detailmi. V prípade Van Gogha to môže odhaliť detaily prác, ktoré boli premaľované. Pri ostatných prácach to môže poskytnúť nové pohľady na techniku maľovania umelca.
Dik a Janssens využili vysoko intenzívne lúče x z urýchľovača častíc v Hamburgu v Nemecku aby vytvorili dvojrozmernú mapu atómov kovu na obraze ,,Patch of Grass“, ktorý je časťou Van Goghovej kolekcie v Kroller-Muller Museum v Holandsku.
Vedeli, že atómy ortuti sú prvkom červeného pigmentu a atómy antimónu sú prvkom žltého pigmentu, a preto boli schopní znázorniť tie farby na skrytom obraze.
,, Zobrazili sme - veľmi detailne - nos a oči, podľa chemického rozboru,“ povedal Dik. Skenovanie okolo 7 palcového štvorca z väčšieho obrázku trvalo dva dni.
Aj keď jeho diela stoja dnes milióny, počas svojho života bol Van Gogh neznámy a mal finančné problémy až kým sa v roku 1890 dopustil samovraždy. Často používal plátno aj viac krát, aby ušetril peniaze, a to tak, že maľoval na zadnú stranu alebo cez pôvodnú maľbu. A experti sa domnievajú, že asi tretina jeho diel má pod povrchom druhú maľbu.
Dielo ,,Patch of Grass“ potvrdzuje teóriu, že Van Gogh poslal svoje maľby z Holandska svojmu bratovi, a keď sa presťahoval do Paríža a našiel staré maľby, použil ich znovu.
Teio Meedendorp, nezávislý expert na Van Gogha z Holandska povedal, že obraz ženy bol asi namaľovaný medzi novembrom 1884 a marcom 1885, keď Van Gogh žil v Holandskej dedine Nuenen. V tomto období namaľoval série hláv, ktoré Meedendorp nazval ,,olejové lampy a svetlo sviečok“ nesledované známym ,,Potato Eaters“ v apríli 1885.
Dick aj Meedendorp boli boli nadchnutí možnosťou použiť techniku na vyskúmanie Van Goghovych diel a aj diel iných známych umelcov ako Rembrandt a Picasso.
,,Bol som naozaj prekavapený kvalitou obrazu, ktorá je naozaj sľubná pre budúci výskum,“ povedal Meedendorp.
Aj keď skenovanie ostatných diel môže byť náročné, nakoľko technológia vyžaduje urýchľovač častíc, ktorých je len pár vo svete a ani jeden v Holandsku.
Dikov a Janssensov objav bol zverejnený online v stredu v Journal of Analytical Chemistry.


related story: http://www.vangogh.ua.ac.be/

by Petra Kamenicka
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>
posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home