Science

Wednesday, August 6, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Nový výskum o vzniku sveta
by Romana Otockova

Niektorí ľudia veria, že svet bol stvorený Bohom. Niektorí veria v trochu uveritľnejší a realistickejší príbeh – že svet a Zem vznikli po Veľkom Tresku. Podľa teórie modelu Veľkého Tresku, vznikol vesmír z nekonečne hustej singularity a horúcej hmoty. Vesmír sa s postupom času rozpína až dodnes, nesie so sebou galaxie, čím sa objekty od seba vzďaľujú ako kysnúce cesto chleba.
Prvý kozmologický objekt, ktorý sa sformoval vo vesmíre bola drobná prahviezda s masou pozostávajúcou z jedného percenta slnka, podľa výskumov amerických ajaponských vedcov, ktorí strávili roky vytváraním počítačového komplexu simulácie, ktorá ukazuje ako to všetko bolo a ako sa sformoval vesmír po Veľkom Tresku. Táto prahviezda bola obklopená obrovským množstvom plynu a rástla rapídne rýchlo na to, že bola v kozmickej mierke. Taktiž tieto prahviezdy boli veľmi odlišné od hviezd ako je slnko. Slnko pozostáva najviac z vodíka a taktiež obsahuje kyslík a uhlík, kdežto základom prvých hviezd bol najmävodík a hélium a boli omnoho žiarivejšie a mali kratšiu životnosť. Typická doba života týchto skorých hviezd bolapribližne milión rokov, pokým hviezdy ako slnko môžu existovať až päť biliónov rokov. Kvôli krátkej strednej dĺžke života prahviezd, žiadna z týchto hviezd prvej generácie už neexistuje, avšak v našej galaxii sú stále prítomné hviezdy, ktoré majú veľmi odlišné vlastnosti ako naše slnko, a je možné, že práve toto je druhá generácia takýchto hviezd.
Volker Bromm, výpomocný profesor astronómie na Texaskej univerzite hovorí, že tieto objavy môžu pomôcť výskumom konečne odomknúť tajomstvo a problém s porozumením s formovaním hviezd asi tak, ako Rozetova doska pomohla rozlúštiť záhadu starého egyptského písma.


related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080731/ap_on_sc/sci_first_light;_ylt=AtYzt.J1zT9JTZ1sftuZAoWs0NUE

by Romana Otockova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>
posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home