Science

Friday, August 8, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Vedci odhalili tajomstvo polárnej žiary
by Barbora Haramiova

Príroda je veľmi výnimočná, krásna, ale tiež veľmi silná, nevypočitateľná a krutá. Môže ľuďom spôsobiť mnohé škody a katastrofy, ktoré sú ničivé nielen pre ľudí, ale aj pre ich príbytky a majetok. Keď je ale príroda kľudná, je veľmi tichá a v tom čase sa dá ísť napríklad na prechádzku do lesa a načerpať tam novú energiu a trochu sa zrelaxovať. Príroda vytvára aj rôzne zaujímavé veci a úkazy, ktoré človek niekedy nevie vysvetliť. Myslím, že to je na tom to najkrajšie. Jej tajomstvá, hĺbka a čerstvosť, ale aj jej sila ju korunujú kráľovnou ľudstva.

Ku krásnym a zaujímavým fenoménom patrí aj polárna žiara. Dlhé desaťročia predstavovala pre ľudí tajomstvo. V súčasnosti je nám to už jasnejšie, ale aj tak je to tak trochu prekvapujúce, keď sa zrazu zjaví na oblohe. Tento svetelný fenomén sa objavuje iba za polárnym kruhom. Objaví sa, keď častice slnečného vetra preniknú do zemskej atmosféry. Atómy, elektróny, protóny alebo ťažké ióny sa predierajú tvrdými podmienkami a vydávajú pri tom svetlo (fotóny). To spôsobuje krásne farebné svetlo na polárnej oblohe.

Existujú dva typy polárnej žiary. Prvá sa volá Aurora borealis a vidieť ju len za severným polárnym kruhom. Druhá sa nazýva Aurora australis a objavuje sa v okolí južného poláneho kruhu. Najviditeľnejšie sú práve v týchto častiach Zeme, lebo sa tu nachádzajú aj magnetické póly Zeme, takže častice slnečného vetra sú najviac priťahované práve tu. Niekedy je tento fenomén vidieť aj v okolí rovníka, ale to je veľmi neobvyklé. Ďaľšou zaujímavou informáciou je, že tieto dve žiary sa objavujú výlučne spolu. Takže keď je na severe vidieť Aurora borealis, je isté, že na juhu je vidieť zase Aurora australis.

Ale nie iba Zem sa môže hrdiť týmto fenoménom. Aj na iných planétach našej galaxie, ktoré majú vlastné magnetické polia, sa odohráva toto predstavenie.

Polárna žiara sa vyskytuje v intervale 12 rokov, pričom závisí od aktivity Slnka. Cyklus aktivity Slnka trvá približne túto dobu. Keď je slnečná aktivita veľmi silná, je polárna žiara pozorovateľná aj v nižšej geografickej šírke, hlavne v strednej Európe. Farba a spektrum svetla závisí od chemických prvkov. Môže byť červené, ak je spôsobené atómami kyslíka vo výške väčšej ako 200 km, inak je zelené. Vo výške 100 až 200 km, kde je vysoký obsah dusíka, je svetlo modré, inak je karmínovo červené.

V minulosti naši predkovia verili, že žiara predzvestuje nejakú katastrofu, napríklad epidémiu, vojnu alebo smrť. Vzniklo veľa mýtov a legiend, lebo každý národ veril, že to je znamenie súvisiace s ich bohmi, mŕtvymi dušami alebo "vyššími silami".

Tento úžasný jav môže byť ale pre našu planétu aj nebezpečný. Počas magnetických búrok sa odohrá veľa výbojov, ktoré nie sú síce také obvyklé, ale zato sú silnejšie a môžu spôsobiť výpadok satelitov a zraniť astronautov na obežnej dráhe alebo vyhodiť prúd a poškodiť komunikačné siete na Zemi.Preto sa vedci snažia zistiť viac o tomto fenoméne. To im má pomôcť pri určovaní vzdialenosti magnetických búrok od Zeme a pri vymýšľaní, ako predchádzať výpadkom prúdu a komunikačných sietí. Dúfajú tiež, že zistia niečo viac o väčších polárnych búrkach, ktoré sa zjavia približne 10x do roka a môžu viesť k rozsiahlejším a dlhšie trvajúcim polárnym žiaram.

Minulý rok bola do vesmíru vyslaná jediná raketa - Five Themis. Vedci chcú viesť svoj výskum priamo z vesmíru, pretože tam môžu skúmať aj predošlé správanie slnečných vetrov a zistiť, čo sa tam vlastne odohráva.

Myslím, že tento výskum je nápomocný a užitočný ako pre vedcov, tak aj pre výrobcov materiálov pre astronautov a pre telekomunikačné spojenia. V prvom rade to ale musí byť veľmi zaujímavý a vzrušujúci projekt.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080724/ap_on_sc/sci_northern_lights;_ylt=AkFWGvW17g7fK9KfuER_OrKs0NUE

by Barbora Haramiova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home