Science

Tuesday, August 19, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Mesačný prach zdrojom paliva budúcnosti?
by Michaela Vargova

Potenciálnym zdrojom energie sa v tomto prípade javí byť látka zvaná helium-3. Nevysychajúcim prameňom tejto látky je solárny vietor, ktorého častice nanešťastie magnetické pole našej planéty odráža. Samotná Zem disponuje len veľmi malým množstvom hélia, nehovoriac o nejakých zásobách tejto látky. Situácia sa však javí byť iná na Mesiaci. Solárny vietor tu za jeho existenciu nahromadil 1 milión až 5 miliónov ton hélia. Akokoľvek, jeho koncentrácia v mesačnom prachu je veľmi nízka, čo v preklade znamená, že na získanie 1 tony hélia je potrebné vyťažiť stovky miliónov ton mesačného prachu.
Získavanie jadrovej energie je v súčasnosti založené výlučne na štiepení (veľkého jadra na viacero menších). Alternatívou procesu štiepenia je fúzia. Proces fúzie spočíva v spájaní dvoch menších jadier a z následného vytvorenia jedného, väčšieho. V priebehu tohto procesu dochádza k uvoľneniu značného množstva energie. V dnešnej dobe však ešte neexistuje zariadenie na výrobu jadrovej energie, ktoré by využívalo na jej získanie proces fúzie. Sľubným začiatkom novej doby získavania jadrovej energie však môže byť konštrukcia prototypu takéhoto zariadenia zvaného International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), ktorého výstavba sa prednedávnom zahájila.
Extrahovanie hélia z mesačného prachu si vyžaduje jeho zahriatie na teplotu okolo 700 stupňov Celzia. Predpokladá sa, že takáto ťažobná operácia uvoľní až 300.násobne viac energie, ako sa na jej realizáciu spotrebuje. Len 40 ton hélia má toľko potenciálnej energie, že by sa ňou dala vykryť celková ročná energetická spotreba Spojených štátov. Akokoľvek, proces horenia hélia-3 si vyžaduje veľmi vysokú iniciálnu energiu v porovnaní s bežnými nukleárnymi reakciami. Toto je príčinou, prečo nie je hélium v súčasnej dobe považované a využívané ako možný zdroj energie. Napriek tomu, väčšina výskumníkov súhlasí s názorom, že by v budúcnosti mohlo byť prvou látkou, ktorá sa bude využívať pri fúznych reakciách.

by Michaela Vargova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home