Science

Friday, August 15, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Rybacie problémy v Karibiku
by Silvia Szarkova


Zdá sa, že celý ecosystem v Karibiku momentálne čelí vážnemu problému- nebezpečníému predátorovi- tzv. Leviej rybe. Červená levia ryba sa usadzuje v tejto lokalite a už narobila riadnu neplechu v prirodzenom prostredí Karibských vôd.

Levia ryba je známa tiež pod pomenovaním turecká, dračia alebo škorpiónová ryba a tí, ktorí sú experti v tomto obore vravia, že by sa s ňou malo zaobchádzať so starostlivosťou a rešpektom. Levia ryba je špeciálne známa pre svoje chápadlá, ktoré sú plné jedovatej látky- preto ten rešpekt keď sa s ňou zaobchádza. Jej telo je vo vodorovnej línii pretkané gaštanovými pásikmi a oči sú schované za farebným vzorom.

Levia ryba je nepretržitý predator- a o tých je známe, že potrebujú pravidelný prísun potravy. A práve toto spôsobuje mnohé a vážne problémy v priebehu posledných šiestych mesiacov. Napriek tomu, že prirodzeným prostredím tejto ryby sú vody juhozápadnej Ázie, v poslednom čase sa rapídne premnožuje v teplých Karibských vodách. Táto ryba prehĺta male ryby prirodzene žijúce v týchto vodách a navyše štípe potápačov, a vôbec- celý ecosystem prevrátila hore nohami.

Táto panciernatka je tropickým domorodcom z Tichého a Indického oceána, ale pomaly san a vlnách šírila vďaka Golfskému prúdu severne od brehov Kuby a Haiti až k Malým Kajmanským ostrovom a severne až k severnému pobrežiu Ameriky postupne od Severnej Karolíny k Bermudám. Vedci predpokladajú, že utiekla z vodnej nádrže na Floride. Pozorovaná levia ryba zjedla 20 malých rybiek za manej ako 30 minút.

Mark Hixon, podmorský biológ a expert z Oregonskej štátnej university, vraví, že toto môže byť najdevastujúcešia invázia v histórii. “ Pravdepodobne neexistuje spôsob ako túto inváziu zastaviť úplne. “

Ale invázia by bola skutočne devastujúca pre rybárov aj rybky a tiež rekreačných potápačov ak by dosiahla brehy Puerto Rica a Amerických Panenských ostrovov- najhoršie by bolo vymyznutie malých pobrežných koralových rybiek. Našťastie, nie sú nebezpečné pre človeka- voči nim nie sú agresívne a ani ich uštipnutie nie je smrteľné. Ale ekológovia aj tak varujú pred stratov koralových rybiek, ako potravy pre leviu rybu. Mohli by sa stať mnohé zlé veci.


related story: TRANSLATION IN SLOVAK http://news.yahoo.com/s/ap/20080813/ap_on_re_la_am_ca/lionfish_invasion;_ylt=Ap6LDVpOOKbLEdWy3FHcT2Gs0NUE

by Silvia Szarkova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>



posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home