Science

Wednesday, August 13, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Výskumníci študujú ortuť vo Veľkom slanom jazere
by Radka Konkolova

Voda je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Tvorí približne 70 percent zemského povrchu a je dôležitá pre všetky živé tvory. Ale môže sa stať, že bude čoraz menej zásob pitnej vody. Je to vďaka globálnemu otepľovaniu, rôznym exhalátom a znečisteniu vody, vzduchu a pôdy. A pretože tieto tri elementy potrebujeme a využívame najviac, znečistenie a znečisťujúce látky môžu mať zlý dopad na naše zdravie či dokonca na naše životy, rovnako ako na životy ostatných tvorov a celej prírody. Mali by sme sa o tieto zdroje omnoho viac starať.

Vezmime si Veľké slané jazero v Utahu. Je to najväčšie slané jazero v Severnej Amerike a dokonca na celom svete. Má prehistorický pôvod. Ale v minulosti bolo omnoho väčšie o omnoho menej slané. Salinita bola spôsobené zmenšením plochy, na ktorej sa jazero rozprestieralo. Takže teraz je jazero omnoho slanšie ako oceán a moria, a preto môžete vidieť plavcov vznášať sa na hladine a korok. Áno, myslím si, že je to veľmi zaujímavé, pretože toto jazero má skoro tých istých obyvateľov ako majú moria, napríklad krevety. Ale salinita nespôsobuje problémy. Problém totiž je, že Veľké slané jazero obsahuje vysoké množstvá ortuti, ktorá môže byť veľmi nebezpečná pre ľudí a zvieratá, ktoré sa týmito krevetami živia.

Vedci teraz robia isté výskumy, aby vyriešili zdroj a dopad ortuti na vtáky a ostatné tvory. Myslím si, že každý vie, že ortuť je nebezpečný prvok, ktorý môže spôsobiť veľa nepríjemností a zdravotné problémy, dokonca aj rakovinu a podobné ochorenia. Samozrejme, že existuje aj niekoľko druhov odolných voči ortuti, ktoré môžu žiť v takejto vode. Tými sú napríklad riasy (ktoré, keď hnijú, vytvárajú hnusný zápach ako pokazené vajíčka), baktérie, chrobáky a krevety. A práve tieto krevety môžu znamenať potenciálne nebezpečenstvo pre viac ako 9 miliónov vtákov, ktoré sa každoročne zastavia pri tomto jazere, keď letia do alebo z teplých krajín. A čo je horšie, je fakt, že anorganická ortuť sa vďaka istým baktériám mení na nebezpečnejšiu organickú formu, ktorou je metylortuť. Takže výskumníci robia rôzne výskumy na kačacích vajciach a obyvateľoch vody s nádejou, že zistia, či je ortuť prírodného charakteru, vytvorená v jazere, alebo či je výsledkom neďalekých fabrík a znečistenia. Ale negatívny dosah na vtáky zatiaľ nebol ani potvrdený ani vyvrátený.

Želaním všetkých výskumníkov a vedcov je, aby sa s tým niečo spravilo a situácia sa zmenila k lepšiemu...
by Radka Konkolova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by bEata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home