Science

Wednesday, August 13, 2008

hris Cantell Discusses Science: Potrebné dáta z Antarktídy : Poslané v tuleňoch
by Paulina Neshybova

WASHINGTON – Trpká zima a plávajúce morské ľadovce dlho frustrovali vedcov, ktorí sa pokúšali preštudovať oceán okolo Antarktídy v zime.. Riešenie je teda takéto : Poslanie v tuleňoch. Výskumníci sa rozhodli pripojiť k veľkým morským tuleňom senzory ohľadom životného prostredia. Polárne regióny sa vždy považovali a boli očakávané ako obzvlášť senzitívne na klimatické zmeny, ale zozbieravanie informácií bol vždy veľký problém, hlavne vo vetrom bičovanom južnom oceáne obklopujúcom Antarktídu. A tak sa im prostredníctvom týchto zvierat podarí získať informácie z mrznúceho mora, ktoré by nikdy človek sám nezískal, pretože tulene sa pohybujú dobre aj pod ľadovcami a aj na otvorenom mori.
Takže bádatelia vedení Jean-Benoit Charrassiom z Národného múzea prírodnej histórie v Paríži sa rozhodli nabrať novú pomoc z obyvateľov tejto chladnej oblasti.
Oni nalepili elektronické zariadenie zbierajúce dáta na 58 sloních tuleňov, ktorí žili v tomto regióne. Tieto zvieratá sa môžu potápať viac než do hĺbky jednej míle aby našli svoje jedlo.
Tieto prístroje zradarovali späť informácie ohľadom teploty, tlaku, slanosti a pozície kedykoľvek keď sa tulene znova vynoria.
Výsledok je takýto: Deväť krát viac dát, ktoré boli kedykoľvek predtým prístupné z bójok a lodí a tridsať krát viac informácií, ktoré boli kedy známe pod zimným ľadovým morom, to je správa bádateľov z utorkovej Proceedings of the National Academy of Sciences.
Celkovo, bádatelia obdržali 16,500 vodných profilov od prístrojov nesených tuleňmi, vrátane 4,520z tých pod ľadovým morom.
S týmito informáciami, vedci mapujú vlastnosti vody južného oceánu, vrátane hlavných frontov kde sa vlastnosti vody menia. Oni oznamujú tieto info z vrcholu ľadovca mora v apríli a máji – čo e skorá zima na južnej pologuli.
Financovanie tohto výskumu bolo poskytnuté vládnymi a výskumnými agentúrami vo Francúzsku, Austrálií, Spojených štátoch amerických a Veľkej Británie.


related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080811/ap_on_sc/sci_seal_solution;_ylt=Am3pDzs_Bq57BSUz.KDY3mes0NUE

by Paulina Neshybova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home