Science

Wednesday, August 13, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Neviditeľnosť – dávna túžba či novodobá zbraň
by Barbora Misakova

História nám rozpráva dávne príbehy, príbehy o bohoch a ľudských túžbach. Príbehy o magických schopnostiach bohov sediacich na Olympe, ale aj príbehy o obyčajných ľuďoch. Tých malých, smiešnych tvoroch, ktorí nevýslovne túžili lietať tak vysoko, ako len slobodné vtáky mohli. Ľudia túžiaci po nesmrteľnosti, po nekonečnej a neporaziteľnej sile, túžiaci po neviditeľnosti. Pohybovať sa bez toho, aby sme boli videní, to je dar! Ľudia boli od dávna posadnutí práve tým, čo nemohli mať, a viaceré z týchto túžob akoby skameneli v ich mysli. Mnohé z nich zotrvali mnohé tisícročia, lámali sa na nich mnohé ľudské hlavy a ešte sa dlho lámať budú. Aj toľko ospevované 21. storočie nedokázalo zlomiť a rozlúštiť všetky tie záhady, aj keď predsalen ľudstvo postúpilo o istý krôčik. Neviditeľnosť – celkom použiteľná schopnosť, čo poviete? Myslím, že som nebola jediná, kto závidel Harrymu Potterovi jeho neviditeľný plášť. Ten plášť, ktorý mu umožnil pohybovať sa po tmavých a prázdnych školských chodbách bez toho, aby o tom ktokoľvek vedel. Alebo čo taký Claude z Hrdinov a jeho super schopnosť. Mohol ľuďom z vreciek vyťahovať peňaženky, z obchodov kradnúť tovar bez toho, aby si to ktokoľvek všimol. Mohol ísť do kina bez platenia, mohol ísť proste kamkoľvek a kedykoľvek chcel. Práve vďaka jeho neviditeľnosti. Bol slobodný.

A predstavte si, že by táto možnosť bola bežná, dostupná pre každého z nás. Pravdou totiž je, že vedci vyvíjajú neviditeľný plásť, a podľa ich slov sú o krok bližšie k tomu, aby sa tento sen stal skutočnosťou. Dôležité je, aby vytvorili taký materiál, ktorý by odrážal svetlo okolo daného objektu. Keďže ľudia a všetky ostatné dvoj a troj dimenzionálne objekty vytvárajú isté odrazy a tiene, ktoré ich robia viditeľnými, vedci sa snažia prísť na kombináciu takých materiálov, ktoré by túto skutočnosť zmenili, a teda zabránili vytváraniu týchto odrazov a tieňov. Vyvíjajú preto metamateriály, ktoré sú kombináciou kovu a materiálov fungujúcich na princípe dosky integrovaných spojov, podobných Teflónu. Tieto materiály boli dokonca už aj otestované na 3D predmetoch, a výsledky boli viac ako pozitívne. Hoci ešte testy nie sú ukončené, neviditeľnosť už zrazu nie je tým nedosiahnuteľným snom, akým bola doteraz. No všetko má dve strany mince. Predstavte si, že by taký neviditeľný plášť v skutočnosti existoval. Nedosiahnuteľná túžba je jedna vec, no realita druhá. Tisícky magnátov z celého sveta budú platiť veľké prachy za to, aby sa jeden z týchto skvelých vynálezov dostal aj do ich rúk, vlády všetkých krajín sa budú znepokojene snažiť získať ho. A to si nechcem radšej ani predstaviť všetky tie vojny s touto zbraňou (alebo kvôli nej?). Túžiť po ničom nedosiahnuteľnom, po niečom čo nemôžeme nikdy mať je oveľa romantickejšie, ako to v skutočnosti získať. Ako som už vravela, všetko má dve strany, a obávam sa, že s touto božskou schopnosťou príde len viac krvavých časov.


related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080811/ap_on_sc/sci_invisibility_cloak;_ylt=Aln_nrfHMTT1yAKH3Y_Aq.Ks0NUE

by Barbora Misakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by bEata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home