Science

Monday, August 18, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Nevidlivosta - stara želba, nov istrel
by Zivka Deleva

Koga ke pogledneme nanazad, istorijata ni kažuva mnogu za antickite bogovi, nivnite magicni spodobnosti i od druga strana za obicnite luge, koi otsekogaš sakale da bidat kako niv. Sakale da letaat visoko kako i pticite, da bidat besmrtni, da bidat tolku silni da bi nikoj ne možel pobedi, i edna od beskonecnite covekovi želbi e isto taka sposobnosta da bidat nevidlivi. Se obložuvam deka ne sum edinstvenata koja mu zaviduvaše na Hari Poter koga ja dobi svojata nevidliva nametka. Taa nametka mu ovozmožuvaše da odi docna vo nokta vo ucilišteto i da bide tivok po hodnicite bez da bide viden.Nametka koja mu dozvoli da se dviži kade i koga saka. Ili Klod od Heroi i negovata super sposobnost koja mu pomagaše da ostane živ? Toj možeše da krade paricnici i hrana od prodavnicite pa taka ne moraše da raboti sekoj den. Toj možeše da odi vo kino vo sekoe vreme bez da plati, toj ednostavno možeše da odi kade saka i koga saka, zatoa što beše nevidliv. Nikoj ne možeše da go sopre.

Zamislete ja ovaa sposobnost da bide nešto normalno, nešto voobicaeno, nešto što ke mu se dozvoli sekomu. Vistinata e deka naucnicite razvivaat nevidliva nametka, i tie velat deka se sé poblisku do razvivanje na materijali koi se potrebni da se razvie ovaa nametka koja može da ne napravi nevidlivi. Celta e da se sozdade nametka od materijali koi može da ja odbivaat svetlinata okolu objektite. Kako i lugeto i ostanatite trodimenzionalni objekti sozdavaat reflekcija ili senki koi gi pravat vidlivi. Naucnicite od Univerzitetot Berkli vo Kalifornija se poveke posveteni na edna rabota, da sozdadat takov materijal koj ke ni pomogne da ne pravime reflekcija. I se cini deka se mnogu blisku do nivnata cel. Tie razvivaat materijali nareceni metamaterijali koi se mešavina od metal i kružni materijali kako Teflon ili keramika zatoa što veke se testirani, i toa uspealo! I pokraj toa što testovite ne se završeni, nevidlivosta ne e veke takov son kako porano. No zamislete što može da se sluci ako vakva nametka navistina postoi. Želbata za nedopirlivost e edna, a realnosta e nešto sosema drugo. Iljadnici magnati davaat golemi pari samo da imaat edna, a vladite od celiot svet se borat protiv toa. I ne sakam da gi zamislam site onie vojni so takov pištol. Da se kopnee po nešto što nikogaš ne možeme da go imame e poromaticno, otkolku da go imame. Sé ima dve strani, i se plašam, deka so ovaa super herojska sposobnost samo ušte pokrvavi vreminja može da sleduvaat.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080811/ap_on_sc/sci_invisibility_cloak;_ylt=Aln_nrfHMTT1yAKH3Y_Aq.Ks0NUE

by Zivka Deleva
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home