Science

Tuesday, August 19, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Chobotnice majú 6 “rúk“ a dve “nohy“
by Michaela Vargova


BERLÍN, Štvrtok, 14-teho Augusta – Nová štúdia, publikovaná vodnými výskumníkmi štvrtok tento týždeň, prináša zaujímavé poznatky zo sféry života chobotníc. Vedci analyzovali dáta z 2000 pozorovacích zápisníc o chobotniciach, aby prišli k záveru, že chápadlá chobotnice majú medzi sebou podelené funkcie. Z celkového počtu ôsmych chápadiel, ktorými chobotnica disponuje, má šesť z nich funkciu “rúk“ a zvyšné dve slúžia ako “nohy“. Podľa zistení Sea Life prvé tri páry chápadiel sú týmito vodnými živočíchmi uprednostňované pre uchopenie a používanie objektov. Biológovia sa teda oprávnene domnievajú, že predných šesť chápadiel má funkciu kvázi rúk, pričom zvyšný zadný pár je využívaný ako “nohy“. Pre svoje schopnosti sú vo všeobecnosti chobotnice považované za najinteligentnejšie hlavonožce na svete.
Štúdia ďalej prináša poznatky o tom, či aj chobotnice rovnako ako ľudia, uprednostňujú jednu stranu končatín pred druhou. Výsledky výskumu však dokazujú, že tieto vodné živočíchy sú vo svojej podstate obojstranné, aj keď, vo viacerých pozorovaných prípadoch bolo pomerne zjavné, že vo funkciu kŕmenia jednoznačne uprednostňujú tretí pár rúk. Vo všeobecnosti sa ľudia doteraz domnievali, že schopnosti koordinovania uchopenia predmetov u týchto živočíchov pochádzajú predovšetkým z vizuálnych podnetov. V prípade, že je jedno oko slabšie, je okamžite uprednostňovaná opačná strana končatín. Tento objav by mohol napomôcť predovšetkým opatere o choré jedince.
Zadné dve chápadlá, ktoré slúžia chobotniciam ako “nohy“, ju pri plávaní poháňajú vpred, pričom zvyšných šesť predných končatín jej v tomto napredovaní napomáha. V prípade, že sa tieto živočíchy chcú pohybovať rýchlejšie, stačí, ak vytrysknú vodu z otvoru, ktorý majú umiestnený na svojom tele.
Tento výskum priniesol opäť trochu viac svetla, do ešte stále pomerne zahaleného života chobotníc.

by Michaela Vargova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home