Science

Monday, August 4, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Kedy sa teda vrátil?
by Barbora Misakova

Meno Odysseus má pravdepodobne rovnakú moc a silu, ako malo v čase keď jeho nositeľ žil. Ba možno pre niektorých oveľa silnejšiu. Súvisí to najmä s legendami a príbehmi, ktoré sú s ním spojené. Odysseus - legendárny Grécky kráľ z Ithaca a manžel Penelope – známej pre jej nekonečnú vernosť Odysseovi. Jeho desaťročné putovanie do vlasti po desiatich tvrdých rokoch Trójskej vojny – tomu sa hovorí hrdinstvo. Avšak informácie o tomto antickom kráľovi sa po stáročia líšili – kým v Homérovej Iliade a Odyssei bol hrdinom, Rimania nadobudli veru odlišný názor. Prezývali ho “dirus Ulixes” čo v preklade znamená krutý Odysseus. V súčasnosti existuje nespočetné množstvo príbehov, legiend o tomto veľkom mužovi, ba oveľa väčšie množstvo malieb či sôch. Avšak najznámejšia pamiatka na tohto antického hrdinu pochádza od spomínaného Homéra.

Množstvo vedcov a výskumníkov sa zaoberalo analýzami Homérových epických básní ako keby mali tušenie, že sa za tým strhujúcim príbehom ešte niečo skrýva. Pravdepodobne mali množstvo otázok, a hoci je poväčšine len veľmi malá šanca, že sa nimi získané údaje ocenia ako pravdivé, nedalo im to. Možno pravidlo, že každé zistenie je dobré zistenie motivuje všetkých vedcov. A ak dostanú odpoveď aspoň na jednu otázku – možno to považovať za úspech. Tak to bolo aj v prípade Marcela O. Magnascoa, ktorý viedol posledný výskum a tentoraz sa im podarilo zodpovedať na otázku, ktorá zaujímala mnohých vedcov. Podľa všetkého sa im podarilo odhaliť presný dátum Odysseovho návratu po 20 rokoch putovania a bojov. Podľa nich sa jedná o 16. apríl 1178 pred Kristom. Pri výskume vychádzali z Homérových prác konkrétne z jeho opisov hviezd a slnka a ich pohybu. Jeho opisy boli také presné, že nie je pochýb o tom, že “Homér vedel o jednotlivých astronomických fenoménoch, ktoré sa stali dávno pred tým ako žil.” Analyzovaním všetkých jeho astronomických opisov v Ilias a Odyssea ako napr. viditeľnosť Venuše alebo pozícia Merkúru na oblohe viedli k ich zisteniu. Hoci výskumníci veria v pravdivosť svojho objavu, všetci dobre vedia, že nemajú dostatok dôkazov, ktoré by potvrdzovali pravdivosť ich tvrdenia. Najdôležitejšie teda pre nich je, aby ľudia čítali Odysseu znovu a znovu, aby nad ňou uvažovali a hlavne, aby nikdy nezabúdali, že “naše chápanie textov nie je dokonalé.”



related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080623/ap_on_sc/sci_odyssey_dated;_ylt=AlEBWkV3z6rJFuRCg8gKJ5Gs0NUE

by Barbora Misakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>
posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home