Science

Friday, April 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Prazdniny na Marse Lenka Lehenova


Hoci si ludia myslia, ze vedia takmer vsetko, nie je to pravda. Samozrejme, ze dnes vieme viac ako pred sto rokmi, ale aj tak je stale nieco, o com sme si neni isti a to je pre nas velke tajomstvo. Co je to tajomstvo? Existuje mnozstvo neodhalenych zahad, ale vesmir je tema, o ktorej ludia len rozpravaju. Ano, vieme nejake fakty, napriklad ako to tam vyzera, alebo vieme kolko planet sa tam nachadza, avsak stale existuju nezodpovedane otazky. Dnesna technologia, vedci, analytici, matematici nam umoznuju velmi dosledne to preskumavat. Chceme vediet viac o podmienkach, ktore tam su a ci je mozne zit tam...aj otazka ci tam je vobec nejaky zivot, je otazkou, ktora zaujima ludi. Veda a astronauti sa pokusaju zistit tolko informacii, kolko je len mozne. Pracuju neustale na vyskumoch. Posledna misia bola organizovana v utorok 11. marca. Americky vesmirny raketoplan, nazyvany Endeavour a sedem astronautov odstartovali z Kennedyho vesmirneho centra na Floride okolo druhej hodiny rano. Hlavnym cielom 16 dnovej misie je vziat vsetky casti japonskeho laboratoria Kibo a robotove zariadenia vyrobene v Kanade do medzinarodnej vesmirnej stanice. Americki astronauti a ich japonski kolegovia by mali spravit pat vystupov do vesmiru. Prvy z nich je naplanovany na dnesnu neskoru noc. Kanadsky robot, ktoreho meno je Dextre, bude pouzity na asistenciu pri vesmirnej prehliadke a pri nebezpecnej vonkajsej praci. Posadka vesmirnej stanice pouziva kamery na monitorovanie kazdeho kroku. Zatial nemala posadka ziadne problemy a vsetko vyzera velmi dobre. Zaberie to niekolko dni analyzovat vsetky data a urcit, ci Endeavour bude na knoci 16 dnoveho letu schopny vratit sa spat.V kazdom pripade, tato misia a aj ostatne dalsie vyskumy by nam mohli pomoct najst odpovede na vsetky otazky a mozno potom, vdaka tomu nase deti pojdu na prazdniny miesto Havaja na Mars.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080313/ap_on_sc/space_shuttle;_ylt=AjzTYSmOwMyU3IYKJQtlgOCs0NUE

by Lenka Lehenova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

edited by Tatiana Kucharikova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home