Science

Wednesday, April 23, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Ke sa zem trasie


by Maria Vasilova

Vskumníci zaznamenali obrovskú reaz zemetrasení poas poslednch 10 dní. Viac ako 600 otrasov je povaovanch za viac ako nezvyajnch pre oblas stredného Oregonu a dokonca aj geológovia si nie sú istí príinou tohoto prírodného fenoménu. Existujú dva druhy zemetrasení: tektonické, ako vsledok pohybu zemskch dosiek a vulkanické, spôsobené pohybom magmy poas sopenej aktivity. Tak o je zvlátne na zemetrasení v Oregone? Nu, poslednch osem zemetrasení nie je ani tektonického ani sopeného pôvodu. “Stojí zato venova mu pozornos ,” uviedol Robert Dziak, námorn geológ poas vskumu v Oregone. Obyvatelia Oregonu si zrejme tie myslia e to stojí zato. Otrasy, poruenie pôdy, poiare, pády budov, kody na verejnom majetku a dokonca aj Tsunami, tak to je len niekoko monch následkov zemetrasenia. Záchrana ivota miliónov udí je hlavnm cieom vedcov, geológov a ininierov. Pochopi zemetrasenie, to je hlavná téma tohoronej Národnej Konferencie pre Zemetrasenia, ktorá sa uskutoní od 22. do 26. apríla v Seattli. S cieom predchádza dôsledkom prírodnej katastrofy, nie len americké autority budú diskutova o programoch ohadom zemetrasení vo verejnom a súkromnom sektore. Naastie, tohotdové zemetrasenie neprinieslo iadne bezprostredné zranenia ani kody. Naviac rôzne webové stránky ponúkajú rady, ako sa správa pred, poas a po zemetrasení. Je dobré vedie, o robi, ke sa trasie zem. No je omnoho lepie bva v bezpenom regióne, kde je riziko zemetrasenia zanedbatené. Akokovek, ani tam nie je iadna záruka..

related story: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080413184801.htm

by Maria Vasilova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.


Edited by: Maria Zitnanska

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home