Science

Friday, April 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Vynimocna Expedicia 16 Nina Nevidzanska


Ubehlo este len niekolko hodin, odkedy americky raketoplan "Endeavour" (Usilie) pristal na pode Kennedyho vesmirneho centra v Orlande, v state Florida, so siedmimi astronautmi na palube. Expedicia 16 (podla 16 dni trvania misie) bola skutocne vynimocna!! Prioritnym cielom tohto letu do vesmiru, bolo umiestnit na Medzinarodnej vesmirnej stanici (MIR) najmodernejsi typ robota, aky kedy niekto navrhol.. Japonski vedci pracovali na vyvoji tzv. robota DEXTER velmi dlhe obdobie. Robot Dexter je najdokonalejsi robot, ktory dokaze napodobnit ludske pohyby, co sa doposial nepodarilo ziadnemu z jeho predchodcov. Je schopny ucit sa z vlastnych chyb, ktore urobi, jeho najdolezitejsia vlastnost je vsak schopnost zanalyzovat informacie, ktore zozbiera, nepredstavitelnou rychlostou. Vsetky tieto jeho kvality len potvrdzuju fakt, ze tento robot je skutocne vhodny na ucely vesmirneho vyskumu. Jeho cena prekracuje hodnotu 200 milionov americkych dolarov. Aj toto je jednym z dovodov, preco posadka raketoplanu misie Expedicia 16 pocitovala taky obrovsky tlak uspiet v tejto misii. Vsetci astronauti su skuseni specialisti vo vesmirnom vyskume, ale len niekolko z nich uz predtym letelo do kozmu. Pre troch astronautov bol tento let prvym v ich kariernom zivote vobec. Ako sa bezprostredne vyjadrili po tom, co pristali, ich pocity a zazitky su neopisatelne. Aj ked kazdy z nich absolvoval vycvik krok za krokom, bolo to len v umelych podmienkach, skutocne situacie su uplne ine. Na zaver mozno konstatovat, ze cela misia bola velkym uspechom, robot Dexter robi svoje vyskumne aktivity niekde v dalekom kozmickom svete, aby nam rozsiril nase poznanie o nekonecnom vesmire, aby nas & ludstvo- posunul opat dalej dopredu.
by Nina Nevidzanska
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

edited by Tatiana Kucharikova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home