Science

Wednesday, December 3, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Dva specijalni nastani
by Claudia Sonea


Tradiciite me fasciniraat poveke od sé. Neverojatno e da vidite kako minatoto i idninata se obedinuvaat vo segašnosta. Može da vidite običaj koj ima svoe poteklo vo minatoto, ke prodolži da postoi vo idninata isto taka, no segašnosta go proslavuva. Ništo ne e poprivlečno otkolku da se vidi kako francuzite go proslavuvaat Denot na Bastiljata ili britanskiot Den na Sekavanjeto. Vsušnost ovaa sreda, amerikancite se sobraa da go proslavat Denot na blagodarnosta (koj go proslavuvaat i kanaganite).
Poveketo veke znaete deka Denot na Blagodarnosta e festival na žneenjeto so cel da se zablagodarime za žetvata, no sega vklučuva izrazuvanje blagodarnost voopšto za site dobri raboti koi se slučuvaat vo životot. Mislam deka treba da go vovedeme ovoj praznik zatoa što ima mnogu luge koi treba da zemat pauza od svoite sekojdnevni životi i da pomislat na site dobri raboti koi im se slučile. Spored mitot prviot Den na blagodarnost bil oddržan od adziite i indijancite koi se složile za nekoi raboti.
Ovaa godina,ovoj praznik beše označen so ušte eden specijalen i unikaten nastan: Venera, Jupiter i četvrt mesečinata se pribilžija mnogu blisku megu sebe. Ova dviženje na duvezdite na večerta na Denot na blagodarnosta, no samo vo nedelata ili možebi vo ponedelnikot tie ke se obedinat. Ako nokta e jasna ke može da se vidat na neboto i nema da imate potreba od nekoj poseben aparat. Slična panorama ke bide vidliva vo 2052 godina. Uživajte!

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20081125/ap_on_sc/sci_sky_trio;_ylt=Au87zvxQYRE9UeGrK9V0knWs0NUE

by Claudia Sonea
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home