Science

Monday, December 8, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Burkove rekordy nad Atlantikom
by Silvia Szarkova


Za dva dni je po tom- sezona Atlantických hurikanoc koncí v nedelu. Mnoho ludi sa tesi kvoli tejto udalosti- a to rovno obe kategirie meteorologov aj obycajny ludia, ktory ziju v hurikanom najviac ohrozovanych oblastiach. Ale kym uplne zabudneme na tie dni neprijemneho cakania kym skonci kazda jedna burka, dovolte mi, aby som zosumarizovala najdolezitejsie rekordy sezony 2008 v porovnani s predchádzajucimi rokmi- a ze ich bolo mnoho, o tom by vedeli ludia rozpravat hororove poviedky, kym meteorologovia sa iba cudovali.

Pocas roka bolo aspon pat rekordov v trvani burok a navyse jeden zaujimavy fakt- opakovane boli zasahovane tie iste oblkasti, ale najvacsimi luzermi tejto hry s√∫ Spojene staty a Kuba. Takze pozrime sa na par faktov.

Aj ked cisla zosnulych a skod su vlastne este stale pod kalkulaciami odbornikov, poistovacie spolocnosti vykazuju stratu 10.6 milliardy dolarov- neuveritelnych 8.1 miliardy z toho su skody po hurikane Ike, ktory obsadil siedme miesto v najdrahsich katastrofach v historii USA.

Dolly, Eduard, Fay, Gusrtav, Hanna a Ike- nautocili na pevninu USA, co je nieco co sa v minulosti este nestalo. Hlavne hurikany- co znamena ze ich rychlost vola vacsia ako 111mph- sa formovali pocas piatich sezonnych mesiacov- od jula do Novembra. Bertha bola navyse najdlhsia burka v juli- trvala az 17 dni.

Florida bola udreta Fay az styri krat a zanechala po sebe vzdy tazke zaplavy. Tri dalsie hurikany sa prehnali Kubov- Gustav, Ike a Paloma.

Priemerny rok ma 11 pomenovanych burok, polka z nich sa stane hurikanom. Tento rok ich bolo vsak uz 8 z coho pat sa stalo hurikanom. Tri z nich a to menovite Gustav, Ike a Paloma- dosiahli extremnu kategoriu 4.

"Bolo to pekne obdobie bohate na taketo burky" povedala Judith Curry, profesorka z Tech atmospheric sciences v Georgii. "Nemali sme obrovsku obludu v ktorej by o zivot prislo mnoho ludi, ale mali sme mnoho mnoho skod."


related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20081127/ap_on_sc/sci_hurricane_records;_ylt=Ap9MRd_O05J9F4BijKrXq2ys0NUE

by Silvia Szarkova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home