Science

Friday, August 22, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Astronauti manipulujú s výbušninami na nebezpečnej obchôdzke
by Paulina Neshybova

CAPE CANAVERAL, Fla. – V odvážnom pochode vo vesmíre, dvaja astronauti z vesmírnej stanice sa dostali do izolačky pri ich zostupe vesmírnou kabínou vo štvrtok a odstránili vybuchujúcu zástrčku ktorá by mohla roztrhnúť ich ruky so silou ohňostroja.
Astronautom Sergei Volkovi a Oleg Kononenkovi sa nakoniec podarilo bezpečne odpojiť zástrčku z ich vesmírnej kabíny Soyuz, ktorá bude ich vozidlom smerom domov na jeseň. Okamžite ho vsunuli do obalu odolnému voči výbuchom.
"Už je to tam," zavolal jeden z ruských kozmonautov.
"Dobre. Vďaka Bohu," niekto odpovedal v ruštine.
Pred týmto pochodom vo voľnom vesmíre, kontrolóri letu v Moskve uistili Volkova a Kononenka, že tá zástrčka by nevybuchla a že táto bezpríkladná práca by im pomohla zaistiť bezbečný návrat na Zem v Soyuze. Napriek tomu, Kontrolná Misia im opakovane zdôrazňovala aby boli opatrní keďže pracujú s výbušninou.
" Neponáhľajte sa ," varovala ich Kontrolná Misia. "Buďte opatrní; prosím buďte opatrní. "
NASA povedalo, že ich vlastní inžinieri boli presvedčení, že astronauti neboli v žiadnom nebezpečenstve, a že bolo celkom v poriadku a dobré pre nich, že dali výbušnú zástrčku do ochranného obalu a zobrali ju na medzinárodnú vesmírnu stanicu kvôli konečnému návratu na Zem.
Dva posledné zostupy boli príkre samozrejme a Ruská Vesmírna Agentúra chce predísť problémom keď sa Volkov a Konenko vrátia domov v októbri. Kabína tejto kozmickej lode je aktuálne umiestnená vo vesmírnej stanici prevezúc týchto dvoch Rusov v apríli.
Kononenko použil zúbkovaný nôž aby odstránil tenkú žiarivú izoláciu obklopujúcu zástrčku – nástroj za normálnych okolností nepoužívaný astronautmi kvôli pravdepodobnosti roztrhnutia ich tlakových oblekov a rukavíc. Bola to špinavá práca, s úlomkami mnohovrstvovej izolácie vznášajúcej sa všade naokolo.
Ďalej, astronauti nainštalovali zariadenia aby eliminovali statickú elektrinu. Potom Volkov vytiahol francúzsky kľúč a odstránil pyrotechnickú zástrčku, jednu z 10tich používaných na oddelenie dvoch častí modulu počas vstupu.
Počas zostupov Soyuzu tohto apríla a októbra 2007, sa tieto dve sekcie neoddelili poriadne, vedúc tým k tzv. balistickým vstupom, ktoré vystavili posádku ďaleko väčším gravitačným silám než je normálne.
Ruskí inžinieri pochybovali, že by tieto výbušné zástrčky vybuchli. Odpojením zástrčiek v tejto lokalite tam by nemali byť už žiadne mechanické nežiadúce zastavenia počas októbrového zostupu, povedali vládni úradníci
Jediný Američan na palube, Gregory Chamitoff, bol vnútri Soyuzu počas celých tých 6hodín vesmírneho výstupu v prípade pohotovosti požadovanej dvoma Rusmi aby sa k nemu pripojili do kabíny. Chamitoff vzal so sebou knihy, hudbu a laptop , aby prečkal ten čas a mohol počuť všetko čo sa dialo.
Každá pyrotechnická zástrčka má silu veľkej M-80 výbušniny, povedali funkcionári NASA.
Vysoko cenený letecký riaditeľ Ruskej Misijnej Kontroly mimo Moskvy povedal posádke v stredu, že zástrčka mohla odolať šokom 100krát silnejším než je sila gravitácie a nevybuchla by, aj keď by ju udreli s kladivom „ Nemali by ste sa vôbec znepokojovať,“ povedal. .
Plášť odolný výbuchu je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele. Keď už je raz v kontajneri, zástrčka tam ostane až do návratu na Zem na palube Soyuzu kvôli analýze.
"Snívame o mnohých divokých veciach, ktoré by sme radi spravili, a po analýzach ich niekedy spravíme a niekedy nie," Mike Suffredini, NASA programový manažér vesmírnej stanice povedal začiatkom týždňa.
"Máme celkom veľkú istotu v tomto konkrétnom prípade, že to je perfektne," Suffredini povedal reportérom.
NASA sa veľmi horlivo zaujíma o vesmírnu kabínu Soyuz postavenú Rusmi, pretože niekedy prepravuje Američanov na a z vesmírnej stanice, tiež slúži ako záchranný čln. Keď už tieto vesmírne vozidlá budú staré v 2010, Soyuz bude výhradným prostriedkom transportácie ľudí až do 2015, kedy nové americké vesmírne lode budú prenášať posádky.
Títo dvaja Rusi, urobia ďalší vesmírny pochod v utorok aby predviedli rutinnú prácu na vesmírnej stanici.

by Paulina Neshybova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>



posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home