Science

Thursday, August 21, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Prvé dieťa narodené umelým oplodnením má 30
by Livia Cseresova

Louise Brown, prvá osoba na svete narodená vďaka umelému oplodneniu oslavuje svoje tridsiate narodeniny. Ale Brown nechce vôbec veľkú oslavu, chce si iba príjemne posedieť s rodnou a možno mať nejakú malú, pokojnú oslavu s priateľmi.

Ale začnime od začiatku. Louisini rodičia, Lesley a John sa snažili o bábätko dlhých 9 rokov. Ale pretože Lesley mala nejaké problémy, nedarilo sa im to a boli veľmi nadšení a plní očakávaní keď sa dopočuli o výskume chystanom Cambridgeskou Univerzitou a jej fyziológom Robertom Edwardsom a gynekológom Patrickom Steptoeom.

Dvojica sa s nimi dohodla na umelom oplodnení. Výskumníci vytvorili embryo z vajíčka a spermie páru a implantovali ho do Lesleynho lona.

Implantácia bola úspešná a o pár mesiacov, 25. Júla 1989 sa cisárskym rezom narodila Lesley, vážiaca 2.61 kilogramov.

Brown tvrdí, že mala normálne detstvo, ako všetci ostatné deti. A iba štyri roky po jej narodení sa narodila jej sestra Natalie, taktiež vďaka umelému oplodneniu –ako štyridsiate takéto dieťa.

Natalie Brown sa neskôr stala prvým dieťaťom narodeným vďaka umelému oplodneniu, ktoré porodilo svoje vlastné dieťa -prirodzenou cestou- v roku 1999.

Louise nechcela ostať veľmi pozadu a potom, ako sa vydala za vrátnika v nočnom klube v roku 2004, sa jej v roku 2006 narodil syn Cameron, tiež prirodzenou cestou.

V súčasnosti žije šťastne s Cameronom a svojim manželom v Bristole a pracuje ako administrátorka dopravnej spoločnosti.

A stále má blízky vzťah s Robertom Edwardsom, ktorý dopomohol jej narodeniu. Jeho kolega Steptoe zomrel v roku 1988, ale Edwards má stále blízko k rodine a dokonca bol na Louisinej svadbe. Nedávno sa opäť stretli na ceremónii oslavujúcej 30 rokov umelého oplodnenia.

„Bob je naozaj zaneprázdnený ale naozaj ho radi vidíme.“ povedala Brown a dodala. „Je skvelé mať blízky vzťah. Je mi ako starý otec.“

by Livia Cseresova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home