Science

Thursday, May 29, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Záhada Stonehenge konečne rozlúštená?
by Zuzana Zelenakova


Stonehenge, ktorý sa nachádza približne 13 kilometrov severne od mesta Salisbury, je jednou z najznámejších prehistorických pamiatok na svete. Pravý účel tejto stavby zostáva neznámy, hoci v priebehu rokov sa vynorilo množstvo špekulácií. Najčastejšie sa Stonehenge označuje ako miesto náboženských obradov Druidov využívané aj na pozorovanie hviezdnej oblohy. Táto pamiatka sa spomína i v legende o kráľovi Artušovi. V nej sa hovorí, že čarodejník Merlin nariadil, aby bola celá stavba prevezená z Írska, kde ju na vrchu Killaraus vybudovali obri. Tí vraj kamene priniesli z Afriky. Podľa legendy boli uprostred kruhov pochovaní Uther Pendragon a neskôr aj Konštantín III. Stonehenge sa stal súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 1986 a poslednýkrat sa tu uskutočnili vykopávky pred viac ako štyridsiatimi rokmi, v roku 1964. Avšak v pondelok sa na mieste začal výskum, ktorý potrvá najbližšie dva týždne a ktorého cieľom je konečne stanoviť presný dátum vzniku celej stavby. Výskumníci sa zamerajú hlavne na menšie kamene z modrej skalice umiestnené v kruhu tvorenom obrovskými balvanmi. Práve tieto kamene by mali byť kľúčom k takzvanej záhade Stonehenge a identifikovať ho ako miesto, kde sa kedysi liečilo. Práce sú financované televíznou stanicou BBC. Na čele projektu stoja dvaja z najuznávanejších odborníkov na Stonehenge v Spojenom kráľovstve – profesor Tim Darvill z univerzity v Bournemouth a profesor Geoffrey Wainwright, prezident Society of Antiquaries. „Vykopávky nám objasnia dátum, kedy boli na rovinu v okolí Salisbury privezené bloky modrej skalice z 250 kilometrov vzdialeného Preseli. Zároveň sa dozvieme niečo viac aj o spoločnosti, ktorá sa na takýto ambiciózny projekt podujala. Budeme vedieť povedať nielen prečo ale aj kedy presne bola táto kamenná pamiatka postavená,” povedal profesor Wainwright.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080331/ap_on_re_eu/britain_stonehenge_dig;_ylt=AqQufH4JrQJ1h9SXRqB0WU.s0NUE

by Zuzana Zelenakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)


PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by: Katarina Zerzanova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home