Science

Thursday, May 29, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Starobilý zlatý náhrdelník objavený v Peru
by Lucia Hrusovska


Bol uskutočnený veľký objav, keď skupina antropológov z Arizonskej Univerzity detekovala neznámy starobilý náhrdelník. Tento zlatý šperk, ktorý bol zhotovený na území Ameriky približne pred 4000 rokmi, bol objavený pri jazere Titicaca, v pohrebnej oblasti v Peru. Jeden z výskumníkov, Mark Aldenderfer sa vyjadril, že to bol pre všetkých naprostý šok a nikomu sa ani len neprisnilo, že by sa niečo takéto mohlo prihodiť. Pre expertov je pôvod tohto cenného náhrdelníku stále trochu nejasný. Existuje teória, že spoločnosť potrebuje byť naskôr patrične usadená a fungujúca, aby mohla produkovať poľnohospodárske produkty. Až potom sa stane schopnou podporovať také aktivity, ako je napríklad výroba ozdobných ornamentov. Vzhľadom však na už zaznamenané poznatky, ľudia žijúci v tom čase v tejto oblasti boli iba na úrovni lovcov a zberačov. Výskumníci ešte zatiaľ neobjavili žiadne stopy objasňujúci skutočnosť, akým spôsobom bol náhrdelník zhotovený. Avšak domnievajú sa, že vyzerá podobne ako nugeta rýdzeho surového zlata, ktorá bola “ ovinutá okolo kúska dreva a opracovávaná až kým nenadobudla tvar trubky,” povedal Aldenderfer. Ďalší, druhý najstarší okrasný predmet, ktorý bol nájdený v Peru, je približne o 600 rokov mladší. Archeológ z Univerzity v Calgary, Scott Raymond sa o náhrdelníku vyjadril, že pre daný čas a daný región je veľmi nezvyčajné vytvoriť niečo takéto. Výskum náhrdelníku bol finančne podporovaný Národnou Vedeckou Nadáciou Spojených Štátov na Univerzite v Missouri.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080331/ap_on_sc/oldest_gold;_ylt=AnYfS0dXnBeYzGDXn5Pk5ims0NUE

by Lucia Hrusovska
for PocketNews (http://pocketnews.tv)


PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by: Katarina Zerzanova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home