Science

Thursday, May 29, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Tanky namiesto korytnačiek?
by Silvia Szarkova


Na konci minulého týždňa sa začalo veľké sťahovanie korytnačiek! Vedci začali premiestňovať ohrozené druhy z púšte Mohave z ich prírodného prostredia v Kaliforniskej púšti do umelovytvoreného priestoru monitorovaného americkou kanceláriou Krajinného manažmentu. Na tom by nebolo v podstate nič zvláštneho, ale skúste uhádnuť prečo. Tento problém sa totižto netýka ich ohrozených životov, jednoducho je potreba ďalšej zeme na trénovanie tankov! Armáda vyhlásila, že potrebuje o 131 000 akrov zeme viac, aby mohla modifiovať svoje tanky, aby boli rýchlejšie, silnejšie a tiež na tréning zbraní dlhého dosahu pre 4000 vojenských jednotiek každý mesiac. Takže im už nestačí bývalá pôda o veľkosti 640 000 akrov, teda sa rozhodli zobrať korytnačkám ich prirodzené prostredie. Napriek sťažnostiam niektorých konzervatívcov, preprava 770 korytnačiek, z ktorých každá váži 30 kg, sa začala a bude pokračovať ešte dva týždne. Je označovaná za najväčšie sťahovanie korytnačiek v histórii Kalifornie, vrátane prepravy 67 mláďat. Konkrétne pre tieto druhy sa odhaduje očakávaná dĺžka života na 100 rokov, čo predstavuje najdlhšie žijúce plazy na juhozápade. Americké Centrum pre biologickú rozmanitosť a Púštnych jedincov, dvaja hlavní oponenti, namietajú, že nová oblasť je príliš blízko dialnice a vôbec nie je vhodná pre korytnačky, tiež sa sťažujú na hluk a cestné vozidlá. V posledných rokoch tento druh je čoraz viac ohrozovaný zväčšujúcimi sa vplyvom urbanizácie, biologických chorôb a predátorov, napríklad havranov. Bez ohľadu, právnici Fort Irwinu a federalny uradníci pre voľný život sa rozhodli začať s projektom za 8.5 miliona amerických dolárov. Približne pred rokom sa uskutočnili testy monitorujúce bezpečnosť a zdravie korytnačiek a vedci ich stále pozorujú kvôli známkam stresu. Podľa skorších testov, korytnačky strávia svoj prvý rok v novom prostedí učením sa lokácie a hladaním najlepšieho brlohu aby si prostedie spravili prirodzené a adaptovali sa novému okoliu.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080404/ap_on_sc/desert_tortoise;_ylt=AhkvJxPVRvz17_f3Z.QQkZKs0NUE

by Silvia Szarkova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)


PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by: Katarina Zerzanova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home