Science

Thursday, May 29, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Bizóní manažment
by Kamila Moravcikova


Nikdy ste o takom manažmente nepočuli? Nuž, čestne prehlasujem, dodnes som o takom niečom nemala potuchy ani ja. A aby som povedala celú pravdu, kedysi som si bola celkom istá, že vlastne už žiadneho bizóna niet, myslela som si, že kvôli neustále zabíjaniu boli pridaní do zoznamu tých druhov, ktoré ľudstvo celkom vyhubilo.Dnes však už viem pravdu. Aj keď boli veľmi blízko vyhubenia, najmä kvôli neutálemu lovu v 19tom a 20tom storočí, dnes sa im darí celkom dobre. Teda, treba to upresniť – len dvom z pôvodných šiestich druhov sa darí celkom dobre. Vďaka mojej návšteve Yellowstonského národného parku, som niekoľko takýchto zvierat, ktoré dorastú do dĺžky viac ako 3,5 metra, sú vyššie ako 2 metre a vážia viac ako tonu, dokonca stretla. Prvý bizón, ktorého som kedy videla, pomaličky prechádzal cez cestu, absolútne nedbajúc na nejakú premávku a autá, očividne sa nestarajúc o nejakých turistov z Európy, čo dokonca ani nevedeli, že ešte existuje. Počas nášho výletu sme ich stretli viac, starších aj mladších (mimochodom, bizóni sa rodia bez rohov).Taký bizón sa nejako príliš nestará o to, aké má Yellowstone vymedzené hranice, prekročí ich, kedykoľvek si to zmyslí, hoci spôsobuje problémy, o ktorých nemá ani potuchy. Prekročením územia, na ktorom sa môže voľne, bez obmedzení pásť a pohybovať, totiž radikálne rastie nebezpečenstvo prenosu rôznych chorôb, ktoré by mohli ohroziť dobytok chovaný pre potreby potravinárskeho priemyslu. Takže, aby sa táto situácia dostala pod kontrolu, vypracoval sa plán bizónieho manažmentu, ktorý povoľuje v neyhnutnom prípade aj usmrtenie bizóna. Tento plán za 16 miliónov dolárov má však podľa odbornej správy len jeden dôsledok – takmer 1400 bizónov z parku bolo zabitých, čím sa znížila celková populácia bizónov o tretinu.Dnes je úplne jasné, že treba prijať omnoho účinnejšie opatrenia, aby nedošlo k ohrozniu ani záujmov chovateľov dobytka, ani týchto jedinečných zvierat.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080402/ap_on_sc/yellowstone_bison;_ylt=AgJ.WrCc7wGKYFxwP1S6WrKs0NUE

by Kamila Moravcikova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)


PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by: Katarina Zerzanova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home