Science

Wednesday, October 15, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Feniks ja zavr√Ö¬°uva svojata misija na Mars
by Zuzana Zelenakova


NASA Mars Lander Feniks beÅ¡e praten na Mars da sobere primeroci od zemjata na planetata i da otkrie Å¡to e možno poveke za atmosferata tamu, sleta tamu docna proletta ovaa godina. Feniks misijata beÅ¡e originalno planirana za tri meseci na crvenata planeta, no gi nadmina svoite očekuvanja vo samo dva meseci. Kako i da e,veke se sooči so nekoi tehnički poteÅ¡kotii, od koi najserioznite pomegu niv se postepenoto opaganje na solarnata energija koja ponatamu se očekuva da se namaluva sé dodeka Lander ne ja zavrÅ¡i svojata misija do krajot na ovaa godina. Pred da se sluči toa Feniks timot ke se obide da go aktivira mikrofonot so koj Feniks e opremen i da snimi nekoi zvuci na Mars. "Skoro tri meseci po sletuvanjeto, sonceto nikogaÅ¡ ne pomina pod horizontot od naÅ¡ata strana kade Å¡to sletavme," izjavi Beri Goldstajn, JPL feniks proekt menadzerot. "Sega go nema poveke od četiri časa sekoja nok, i ishodot od naÅ¡ite solarni paneli se namaluva sekoja nedela." Pred krajot na oktomvri, nema da ima dovolno energija da se prodolži so rabotata na robotskata raka." Zaoganjeto na sonceto isto taka znači i poladna atmosfera Å¡to samo ke pridonese kon prestanot na funkcioniranje na Feniks. Ovie denovi dnevnite temperaturi se pod -30 stepeni celziusovi, noknite temperaturi se okolu -90 stepeni celziusovi vo prosek (do polovinata na noemvri ovaa brojka ke porasne do -120 stepeni celziusovi). Posle taa točka (posle oktomvri verojatno) koga Feniks nema da bide vo možnost da sobira primeroci poveke samiot po sebe ke se pretvori vo vremenska stanica. Drug problem e ledot koj započna da se formira vo oblasta kade Å¡to sleta Feniks. Za sega Lander e bezbeden od ovaa zakana, zatoa Å¡to zemjata odokolu e potopla. "Toa e slično kako vrvot na relativno topol kompjuter, ako sakate," izjavi členot na Feniks za meteorologija, Piter Tejlor.

related story: http://news.yahoo.com/s/space/20081008/sc_space/frozendeathloomsforphoenixmarslander;_ylt=Amfa0nfCfebMTb9KFinbMmes0NUE

by Zuzana Zelenakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home