Science

Wednesday, September 24, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Na najväčšom urýchľovači častíc na svete sa pokazil transformátor
by Radka Konkolova


Ľudia sú od prírody veľmi zvedavými tvormi. Myslím si, že vždy sme chceli vedieť viac o svojej minulosti a o minulosti planéty, na ktorej žijeme. Určite to musí byť veľmi zaujímavé, ale stále je tu niekoľko nejasností, čo sa týka zrodu našej planéty, Zeme.

Preto aj vedci odjakživa chceli zistiť viac a skonštruovať zariadenie, ktoré by bolo schopné simulovať „Veľký tresk“. Nakoniec sa im to podarilo a vytvorili najväčší urýchľovač častíc atómov na svete. Tento leží v podzemí na území dvoch štátov Európy, a to Švajčiarska a Francúzska. Je to skutočne niečo obrovských rozmerov s obvodom 17 míľ (27 km). Vlastne je to obrovský tunel, ktorým prechádza dlhý lúč protónov. Všetko pracuje na princípe zrážania častíc. A toto sa deje pri veľmi veľkej rýchlosti a veľmi nízkych teplotách, to znamená pri teplotách približujúcich sa „absolútnej nule“. 0K (0 Kelvina) alebo -273,15°C je teplota, pri ktorej sa pohyb čohokoľvek znižuje natoľko až sa všetko prestane hýbať, dokonca aj častice atómov.

Zostrojenie tohto zariadenia bolo tak chválené ako aj zatracované, lebo má aj veľa svojich proti, pretože niektorí ľudia sa obávali jeho možného dopadu na ľudstvo či na celú planétu v prípade, že by sa niečo prihodilo.

Tento prístroj bol uvedený do prevádzky niekedy minulý týždeň, ale už sa vyskytli aj nejaké problémy. Jeho činnosť musela byť na krátky čas zastavená, lebo sa stalo niečo s jednou jeho dôležitou súčasťou. Mimo prevádzky bol jeho chladič kvôli nejakej poruche v elektrickom systéme. A pretože elektrina je v tomto prípade veľmi dôležitá, lebo tento chladič je niečo ako obrovská chladnička, aj zvyšok prístroja musel byť odstavený z prevádzky.

Ale už všetko vyzerá, že je v poriadku. No napriek tomu sa vždy môže vyskytnúť niečo nečakané. V každom prípade je táto „mašinka“ v niečom, ako vo fáze testovania a predpokladá sa, že plný výkon dosiahne niekedy v priebehu roka 2010.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080918/ap_on_sc/eu_big_bang;_ylt=AuYKyZaSMrLsgyR2nGhxPuOs0NUE

by Radka Konkolova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home