Science

Tuesday, October 7, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Brojki nad zamislivoto
by Zuzana Zelenakova


AMože li da zamislite kolku mnogu pari se 700 bilioni dolari? Dobro, toa ne e lesno duri i za najbogatite luge vo svetot, a da ne zboruvame za običnite luge. Samo da rečeme deka sekoja ličnost vo SAD - momentalnata populacija e okolu 305 milioni luge - da platat po 2300 dolari tie može da ja soberat sumata od 700 bilioni dolari od koja ke vi padne vilicata, što e del od planot za spasuvnje pretstaven od administracijata na Buš vo petokot kako obid da se zaleči finansiskata kriza ili podobro kažano katastrofata na Wall Street. Posle toa akciite konečno skoknaa ne samo na Wall Street tuku nasekade niz svetot. Nema somnevanje deka zborvame za najznačajnata vladina intervencija da se spasat finansiskite institucii posle Golemata Depresija. Pretsedatelot Buš samiot prizna deka ima rizik vo akcijata za danočnite obvrznici, no "Rizikot od neprezemanje akcija ke bide ušte povisok." dodade toj. Administracijata go zamoli Kongresot za nova mok za da može da gi prezemat problematičnite hipoteki od bankite i drugite kompanii. Dvete strani treba da go razrabotat celiot proces vo detali za vreme na vikendot. "Sekoj amerikanec treba da znae deka federalnata vlada prodolžuva da donesuva zakoni i regulativi so koi gi štiti vašite pari," izjavi pretsedatelot Buš vo Belata kuka. Duri i demokratite i republikancite se obedineti što se odnesuva na hrabriot čekor napraven od strana na administracijata. "Navistina, site sme zaedno vo ova," izjavi Barak Obama potencirajki deka dvete partii treba da rabota so koncept. Republikanskiot pretsedatelski kandidat Dzon MekKein izjavi deka "sekoja akcija treba da bide dizajnirana taka što lugeto ke može da si gi začuvaat sopstvenite domovi i obezbeduvanje na životnite zaštedi na site amerikanci." Sekretarot za bogatstvo Henri Polson izjavi deka planot za spasuvanje mora da bide dovolno golem za da može da go ima potrebnoto vlijanie dodeka danočnite obvrznici se zaštiteni kolku e možno poveke.

related story: http://news.yahoo.com/s/livescience/20080930/sc_livescience/howmuchis700billion;_ylt=AiIoUTkd_jHTpnhwBZj5nOms0NUE

by Zuzana Zelenakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home