Science

Wednesday, August 20, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Bulharský archeologický tím objavil starodávny vojenský voz
by Michaela Vargova

SOFIA, Bulharsko & VčerajÅ¡ok (Å tvrtok, 7-meho Augusta) bol Å¡Å¥astným dňom pre tím bulharských archeológov, vedeným archeologičkou Danielou Agre, mimochodom Å¡tudentkou Bulharskej akadémie vied. Tímu, ktorý má svoju základňu v juhovýchodnej provincii Bulharska zvanej Trácii, sa podarilo v jednej z hrobiek neďaleko dedinky Borisovo objaviÅ¥ 1900 rokov starý, takmer plne zachovalý vojenský voz. Vedúca archeologička sa objavu veľmi poteÅ¡ila, pretože ako sama skonÅ¡tatovala, objav tak dobre zachovalého starodávneho vojenského voza je veľmi vzácny. Pri väčšine vykopávok totiž dochádza k odhaleniu len jednotlivých, prípadne aspoň čiastočne poruÅ¡ených častí voza. ÄŒastým dôvodom výsledného stavu vykopávok bývajú súčasnosti predchádzajúce rabovacie nájazdy zlodejov hrobiek.
Staroveká provincia zvaná Trácia tvorila v minulosti veľmi rozľahlé územie. Zaberala nielen časÅ¥ dneÅ¡ného územia Bulharska, ale aj časÅ¥ Grécka, Turecka, Macedónie a Rumunska. Historici opisujú obyvateľov Trácie ako staroveký národ, ktorý žil na tomto území v rozmedzí 4000 rokov pred naším letopočtom až do 6-teho storočia nášho letopočtu, kedy boli donútení k asimilácii s kmeňom Slovanov, ktorý v danej dobe vpadli na ich územie.
Akokoľvek, je to po prvý raz, čo sa takýto staroveký voz naÅ¡iel v kompletne zachovanom stave. Okrem iného sa archeologickému tímu podarilo na starodávnom pohrebisku objaviÅ¥ viacero predmetov, ako napríklad kusy stolnej keramiky, sklenené nádoby a pod. V poradí druhým významnejším objavom bolo odhalenie dvoch konských kostier aj s postrojmi vyrobených z bronzu a kože.
Ministerstvo Kultúry venovalo na ďalší výskum bulharskému archeologickému tímu finančný príspevok $3,900, zároveň aj oficiálne potvrdilo pravosÅ¥ nálezov. Dodatočná finančná podpora od Bulharskej akadémie vied, v hodnote $7,800 bola venovaná tímu za účelom uchovania a rekonÅ¡trukcie objavov.

by Michaela Vargova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>
posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home