Science

Tuesday, May 13, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Utok zravych chrobakov v Rocky Mountains
by Natalia Holvova


Viac ako 1.5 miliona akrov vysadenych borovic bolo nedavno znicenych v Coloradskych Rocky Mountains zravymi chrobakmi a toto zamorenie bude pravdepodobne pokracovat dalej. Zdrave chrobaky su parazitny hmyz, obycajne zijuci vo vnutri prachnivych, suchych, umierajucich stromov, co moze pomoct znicit uz tak chore stromy v lese. Niekedy sa vsak rozmnozuju velmi rychle a nekontrolovane a utocia aj na zdrave stromy. Obrovske sirenie zravych chrobakov v zdravom strome potom znamena katastrofu. Zamorenie zravymi chrobakmi moze byt sposobovane faktormi globalneho oteplovania ako je teple pocasie pocas zimy a velmi sucha klima na miestach, kde je standardom vlhkost.Na ceste cez les kde je polovica stromov zjedena zvnutra a umierajuca priamo pred vami, citite sa smutno a velmi bezmocne a velmi maly, pretoze hmyz, este mensi od vas je schpny vziat vsetky krasu z lesov prec a vy nie ste schopny sa ich zbavit. Zakony prirody su ovela silnejsie ako zakony v spolocnosti ludskych bytosti, pretoze nemaju pravidla, ani ocakavania, ani ziadne preventivne opatrenia, ktore mozeme urobit. Ak pride tornado alebo zaplavy smeruju cez cely kontinent, nemozeme tento proces jednoducho zvratit, mozeme ho len prijat a vyrovnat sa s jeho nasledkami.Uradnici v Colorade nemaju silu zabit zrave chrobaky, ale mozu premyslat o tom, ako sa vyrovnat s chorobou lesa, ako ohranicit miesto zamorenia v Rocky Mountains a ako nasledne zorganizovat zivot po tom, co su chrobaky prec a les je viac nepouzitelny.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080114/ap_on_sc/bark_beetles;_ylt=AqSknKMcCI1o6E_yITNQGhes0NUE

by Natalia Holvova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.


edited by Zuzana Lakostikova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home