Science

Wednesday, May 7, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Medzinarodna vesmirna stanica


Je to pravda, ze tu nie sme sami. Je tu s nami vo vesmire aj nieco ine. Minimalne su tam astronauti, ktori ziju na medzinarodnej vesmirnej stanici. Tato stanica bola postavena, aby sa stala prvym spolocnym miestom pre ludi, kde mozu studovat, pozorovat vesmir a Zem, kde mozu objavovat nove zakutia vedy.Tato stanica je jedinym miestom, kde ziju astronauti neustale. Menia sa kazdych sest mesiacov, ak je to mozne. Prva posadka vstupila na stanicu v roku 2000. Stanica sa nachadza na nizkej obeznej drahe Zeme vo vyske 360 Km. Je postavena z viacerych modulov. Niektore z nich su americke a ruske a prave teraz k nej budu pripajat jeden europsky, a coskoro v blizkej buducnosti aj jeden japonsky. Nevedela som o tom, ze k stanici je pripojena aj ruska vesmirna lod Sojuz, a sluzi pre pripad nahleho nebezpecia. Velkymi viditelnymi castami su solarne panely, ktore vyrabaju energiu pre celu stanicu.Premyslala som nad tym, co vsetko mozu astronauti robit na stanici pocas tych siestich mesiacov. Ja viem, ze su to tiez vedci a ze tam maju svoje misie. Ale sest mesiacov je velmi dlha doba. Dokazete si predstavit byt vo vesmire tak dlho, bez rodiny a s limitovanym kontaktom zo Zemou? Som si ista ze tam nemaju internet alebo telefon, takze by mohli zavolat komukolvek a kedykolvek. Viem si predstavit, ze ten pocit byt vo vesmire je uzasny, ale pred odchodom by som o tom dost popremyslala.

related story: http://news.yahoo.com/s/afp/20080205/sc_afp/usspaceshuttleeurope_080205192140;_ylt=ApFYYOLvNnWo4mQq96icp6es0NUE

by Zuzana Valkova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by Iveta Nagyova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home