Science

Monday, May 5, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Kde sa stala chyba? Dramatický návrat ruskej vesmírnej kapsule vážne ohrozil životy posádky.
by Milota Sid


Takmer dvojminútové smaženie sa vo víre nadpriemerných gravitačných síl sprevádzalo dramatické sobotňajšie pristátie ruskej vesmírnej kapsule Soyuz. A hoci sa poruchy počas návratu na zem v astronomickej praxi vyskytujú s takmer železnou pravidelnosťou, víkendová udalosť vyvolala napätie medzi ruskou astronomickou spoločnosťou. Kapsula totiž počas pristávania odchýlila od kurzu takmer 300 míľ. Trojčlenná medzinárodná posádka sa po 192 dňovom pobyte na Medzinárodnej Vesmírnej Stanici vylodila na kazachšskej pustatine. Svoj návrat zhovievavo nazýva viac ako dramatickou udalosťou."Keď sa na stupnici objavilo 8,2 G preťaženia, bolo to naozaj veľmi dramatické. Musím sa priznať, že gravitačnému kolotoču nejako zvlášť neholdujem, o to viac, pokiaľ ide o preťaženie nad stupňom osem. Našťastie to netrvalo príliš dlho," komentovala americká astronautka Peggy Whitson v audio nahrávke, ktorú v utorok zverejnila NASA.Vesmírna kapsula sa počas svojej, už druhej výpravy na ISS dostala do gravitačného preťaženia celkom osem krát. Ruskí technici tvrdia, že za normálnych podmienok by sa vír nemal opakovať viac než päť krát. Napriek tomu, že sa ruskí predstavitelia vyjadrili o vážnom ohrození posádky, NASA neprejavila väčšie obavy nad celou záležitosťou. Trvalo takmer 30 minút kým centrála nadviazala spojenie s kapsulou. Podľa amerických analytikov to nie je nič nezvyčajné, napokon lokalizovanie signálu trvá často krát viac ako hodinu. Správu ruského veliteľa kapsule Yuriiho Malenchenhoa o dyme v kabíne skomentovali, že išlo pravdepodobne o roztavené materiály, čo prirodzene nie je žiadnym dôvodom na paniku.Ruský tím začal okamžité vyšetrovanie. Napriek značnému úsiliu sa nepodarilo detekovať presnú príčinu letovej poruchy. Vylúčila sa však možnosť prehriatych alebo poškodených káblových spojov."Pravdepodobná príčina nám zatiaľ uniká," vyjadril sa William H. Gerstenmaier, moskovský administrátor celej misie. Akokoľvek k chybe prišlo, NASA neprejavila najmenší záujem nasadiť do vyšetrovania svojich technikov. Rusi chcú tento problém vyriešiť čo najskôr, nakoľko možnosť opakovanej poruchy by významne ovplyvnila renomé ich vesmírneho odvetvia. Podľa tlačovej správy bola porucha dosiahla 3 z 5tich bodov stupnice poškodenia.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080423/ap_on_sc/russia_space;_ylt=ApR.SneHFjYLv8vQRqjMdoKs0NUE

by Milota Sidorova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home