Science

Wednesday, April 30, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Prvá aba bez púc


Poas expedície na ostrove Borneo v Indonézii dolo k zaujímavému a dá sa poveda i evolunému objavu. Úastníci vpravy nali abu, ktorá dcha bez púc. Kee iadne púca nemá jej jedinm dchacím orgánom je koa, cez ktorú príjima vetok potrebn kyslík. aba, ktorá sa volá Barbourula kalimantanensis bola objavené poas expedície v provincii Kalimantan v auguste 2007. „O tom, e aba nemá iadne púca sme nemali ani potuchy, prili sme na to a behom pitvy, ktorá je benm postupom,” povedal David Bickford, ktor pracuje ako biológ Národnej univerzity v Singapure a je hlavnm autorom celej túdie. Jeho kolega z Bandungského technologického intitútu spozoroval tento druh u skôr v roku 1978 no a do nedávnej laboratórnej pitvy nevedel o tom, e nemá púca. alieho jedinca nali rybári o 15 rokov neskôr, no poda Bickforda „bol kad exemplár tak vzácny, e vedci nechceli zvieratá obetova na pitvu.” Doteraz boli jedinmi druhmi so tyrmi konatinami, ktorm chbali púca, mloky a ist druh obojivelníkov podobnch ervom bez konatín. Najpravdepodobnejie je, e tento druh aby postupne priiel o púca aby sa lepie prispôsobil drsnému prostrediu, ktoré obva. Táto rta je teda vsledkom evoluného procesu, nejde o “hraku prírody”, ako zdôtaznil Graeme Gillespie zo zoologickej záhrady Victoria v Austrálii. Kee aba ije v rchlo teúcej studenej vode bez púc, ktoré jej len pridávajú na vznosnosti sa jej manévruje lepie. Momentálne je vemi dôleité ochráni jej ivotné prostredie, kee spomínanú rieku zneisujú hlavne zlatokopy. „aba zlata je jednoznane nelegálna a zatia prebieha v malom merítku. No ke bude na rieke niekoko tisíc zlatokopov, bude to ma obrovsk dopad,” povedal Bickford. V rieke sa usádzajú rôzne druhy nánosov a pokia sa nepríjmu prísluné opatrenia, aby z tejto oblasti odídu.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080410/ap_on_sc/indonesia_lungless_frog;_ylt=AjcXJO.3aLOrzILGQw.R6LSs0NUE

by Zuzana Zelenakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by Iveta Nagyova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home