Science

Wednesday, April 30, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Nov druh ryby sa naiel v Indonézii


udia sa majú vemi radi. Povedala by som, e sa priam milujú, vyívajú sa v tom, akí sú dokonalí a jedinení. Myslia si, nie oni sú si tm istí, e lovek je to najdokonalejie a najnezvyajnejie stvorenie na Zemi. Ale potom, zrazu príde nieo, o mi vdy príde ako potvrdenie toho, e vetky tieto nae presvedenia nie sú ni iné ako len neskuton prejav sebectva, egoizmu a sebelásky bez akchkovek dôkazov. Väinou, je to vtedy, ke sa objaví nejak nov lánok v novinách alebo na internete o nejakej alej novoobjavenej a do teraz neznámej rybe, cicavcovi alebo aj mikroorganizme. Ke si potom preítam takto lánok, o malch, pre loveka bezvznamnch stvoreniach, asto ijúcich tisíce rokov niekde hlboko pod hladinou mora, bez akejkovek potreby by viden a obdivovan, a vtedy si uvedomím tú jedinenos loveka – jeho astú hlúpos, naivnos a samoúbos. Tentokrát sa naiel celkom nov druh ryby, ktorá bola objavená profesorom z Washingtonskej univerzity, Tedom Pietschom. Táto ryba je jedinená najmä pre svoj zjav. Jej zábavné ruovo-ltohnedo sfarbené telo, plochá hlava a plutvy, ktoré vyzerajú ako ruky, robia z tejto ryby peciálny a vzácny objav. Táto 4-palcová rybika ije v Indonézskych coralovch útesoch a o je na celej veci najzábavnejie je fakt, e táto ryba na rozdiel od ostatnch sa viac plazí ako pláva. Svoje ploché plutvy pouíva pri hadaní jedla tak, e pomocou nich sa zahrabe do vnútra koralovch útesov, do ich trhlín a trbín. Pietsch, ktor je svetovm expertom v rybách odborne nazvanch “anglerfish”, si myslí, e táto ryba by mohla by príbuzná takzvanej aboryby (frogfish), najmä pre svoje charakteristické plutvy a púzdro na vajíka. Na druhej strane má táto rybika isté znaky, ktoré ju od ostatnch anglerskch rb odliujú. Prvou z nich je, e má drobné plutvy a ploskú hlavu s oami, umiestnenmi podobne ako udské oi, v predu na hlave, nie na boku.Ted Pietsch chce urobi pár DNA testov, aby overil jedinenos tohto druhu, a preto jeden z jeho tudentov sa vybral do Indonézie, aby jednu z tchto rb chytil. Vedci tak urobia zopár DNA analz a blií vskum, a tak budú viac vedie o tom, kam tento druh patrí. Pietsch je takmer presveden, e ryba “predstavuje nov druh stavovcov, a nov druh stavovcov sa nám nedarí nachádza tak asto.” Ak vetko pôjde hladko, vedci získajú nové a cenné informácie o tomto druhu rb, ktoré Pietsch plánuje nazva “Maluku frogfish”.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080402/ap_on_sc/crawling_fish;_ylt=AqaKRAXDXO85mSOxrGMcMyqs0NUE

by Barbora Misakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by Iveta Nagyova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home