Science

Monday, August 4, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Vykopávky egyptskej lode.
by Silvia Szarkova

Ďalšia práca na Egyptskej pôde, ďalšie vykopávky do histórie, ďalšie sny archeológov, že odhalia tajomstvá skryté za pyramídami…. Egypt je miesto kde stovky archeologov sa pokúša nájsť niečo zaujímavé s veľkou hodnotou, aby si zarobili slávu a moc. Potom Egypt je aj miestom, kde stovky archeologov končí s prázdnymi rukami bez peňazí, bet slávy, bez nádeje ale s obrovským pocitom prázdnoty. Tento príbeh nie je o jednom, ktorý veril v slávu a dúfal vo víťazstvo a vskutočnosti nezískal nič, tento príbeh o ľuďoch, ktorí iba teraz začali žiť svoje sny, svoj veľký Egyptský sen a o ľuďoch, ktorí ešte veria, že sny s aim aj možu naplniť.

No áno, ke to tak. Schyľuje sa k ďalšej vykopávke v Egypte, áno jedna je na ceste. Archeológovia a akademici budú tentoraz skúmať početné fragmenty starovekej egyptskej lode z dreva pochovanej v podzemí, v kaplnke iba pár krokov od Veľkej pyramíde v Gíze.

Je zaujímavé, že ľoď je vlastne sesterskou ľoďou jednej podobnej lode vykopanej a rekonštruovanej ešte v roku 1945 z jedej ďalšej kaplnky. Experti predpokladajú, že obe lode boli zostavené aby prevážali faraona, ktorý dal pyramídu postaviť, v jeho posmrtnom živote.

Začínajúc od soboty predošlého týždňa, turisti si môžu prezereť obrázky odfotografované z druhej lode, ktorá je už 4500 rokov stará. Toto je možné vďaka kamere umiestnenej v diere kaplnky v žulovom strope. Turisti si takto môžu prezrieť takmer celý vnútorný priestor lode.

Vykopávky tejto lode by pravdepodobne mohli začať od novembra, pričom by sa preskúmalo približne okolo 600 jednoduchých ale veľkých kusov dreva, povedal professor Sakuji Yoshimura, z Japonskej university Waseda, ktorý je členom akademického tímu v tomto veľkom projekte. Veľa šťastia a trpezlivosti!


related story: TRANSLATION IN SLOVAK : http://news.yahoo.com/s/ap/20080719/ap_on_sc/egypt_ancient_boat;_ylt=AhODAjzy9mEptwpcKcjgL5Ks0NUE

by Silvia Szarkova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home