Science

Monday, August 25, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Pamätáte si ma?
by Barbora Misakova

Prechádzate dolu ulicou plnou ľudí. Ľudia stojaci na rohu a debatujúci, ľudia čakajúci v rade pri novinovom stánku, ľudia sediaci na terasách kaviarní či lavičkách, ľudia čakajúci na autobus. Kamkoľvek sa pozriete, len samí cudzí ľudia. Ako tak prechádzate cez tento dav, niečo zrazu zbadáte. Zbadáte jednu jedinú známu tvár v celom tomto dave cudzích a neznámych tvárí. A hoci neviete kto tá osoba v skutočnosti je, ste si viac ako istý, že ste sa už niekde aspoň raz stretli. Nepamätáte si kde to bolo, a už vôbec si neviete spomenúť na meno, avšak v pamäti vám zostala jedna dôležitá vec – tá tvár! Ako je možné, že si pamätáme ľudí, ktorých sme videli a stretli čo i len jediný raz? A prečo je to pre nás taký veľký problém, spomenúť si na meno osoby, ktorej tvár sme naopak schopní bez problémov rozoznať v dave? Neurovedci poznajú odpoveď – fusiform face area.

Vedci zistili, že v našom mozgu sa nachádza oblasť veľká asi ako hrášok, ktorá reaguje na tváre oveľa silnejšie ako na ostatné objekty – táto časť nášho mozgu sa označuje aj skratkou FFA. Autá, psy, domy či časti tela sú potom ťahšie rozoznateľné pretože, ako tvrdia vedci, FFA je špecializovaný systém, ktorý je určený na vybavovanie a spracovávanie tvárí. FFA systém je teda malá oblasť nášho mozgu, ktorá leží v zadnej časti našej hlavy. Väčšina ľudí má dve FFA – jeden na pravej a druhý na ľavej strane hlavy, pričom však FFA ležiaci napravo je dominantný. Výskumníci vravia, že odpoveď na otázku “Prečo sme schopní rozoznávať tváre?” leží v evolúcii. Podľa nich primáti a ľudia mali svoje mozgy vyvinuté tak, aby dokázali rýchlo a jednoducho rozoznať priateľa od nepriateľa. Vďaka tomuto genetickému prispôsobeniu boli naši opičí predkovia schopní prežiť. Vedci identivikovali FFA pred desiatimi rokmi, keď skenovali ľudský a opičí mozog s pomocou funkčnej magnetickej rezonancie (tiež fMRI). Dnes je fMRI schopná priblížiť jednotlivé časti mozgu a tak umožniť štúdium mozgových tkanív v oveľa väčšej blízkosti. Ako povedal Kalanit Grill-Spector, neurologický vedec na Standfordskej Univerzite v Palo Alto, “je to ako keby ste sa pozerali na kryštáliky cukru, miesto celej kocky.” Okrem pochopenia procesov, akými človek rozoznáva tváre, je tento objav prínosom aj v iných oblatiach – môže pomocť najmä pri predchádzaní a liečení depresií, autizmu či sociálnych porúch.

related story: http://news.yahoo.com/s/mcclatchy/20080821/wl_mcclatchy/3024518;_ylt=AlPD.XUrDqrpE8RItMAO4aGs0NUE

by Barbora Misakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>



posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home