Science

Thursday, January 10, 2008

Replace this Title
by Barbora Misakova


Príroda a vÅ¡etky žijúce stvorenia, ktoré vytvorila su prepojené natolko, že si to ani nevieme predstaviÅ¥. Najnovší objav prichádza zo sveta motýľov konkrétne zo sveta motýľov. Dlhé roky sa vedci pokúšali zistiÅ¥ ako presne tieto motýle cestujú z Kanady do hôr v Mexiku kam odlietavajú v zime. Motýle sú pravdepodobnejsie najznamejšími motýlmi na svete & sú známe ich oranžovo-čiernym vzorom na krídlach. Vo vedeckej obci sú tiež známe pre ich pravidelné ročné migrácie a ich schopnosÅ¥ transatlantického pohybu. Aj preto sú tieto motýle objektom skupania biológov. Vedci sú fascinovaní ich schopnosÅ¥ou nájsÅ¥ správnu cestu do Mexických hôr a potom späť do Kanady. Doktor Steven Reppert ktorý je neurobiológ povedal, že tieto motýle sú Å¡pecifické z dvoch dôvodov. Prvým je ze maju v sebe hodiny a tieto hodiny regulujú vsetky ich aktivity ako napr. Spanie. Ďalším faktom je, že tieto motýle majú v sebe proteíny ktoré majú tiež aj cicavce a vedci veria že práve tieto proteíny pomáhajú motýľom nájsÅ¥ svoju cestu využítím slnka a jeho pozície. Keďže motýlí mozog je as taký malý ako hlavička spendlíka vedci veria, že tieto proteíny sú kľúčom k navigácii pomocou slnka. Ďalším dôležitým faktom je, že tieto motýle sa môžu dožiÅ¥ 20 až 80 týždňov ale potrebujú Å¡peciálnu rastlinu, ktorá sa nazýva Asclepias a adekvátne množstvo kvetov aby mali dostatok nektáru. Veľmi zaujímavé tiež je spôsob akým sa chránia proti predátorom. Motýle sú pre vtákov toxické pretože sa kŕmia mliečnymi semenami tejto rastliny a tak sú toxické aj samotné motýle. NajfascinujúcejÅ¡ia vec na naÅ¡ej prírode nie je len fakt, že vie vytvoriÅ¥ nádherné a dokonalé bytosti, ale tiež v spôsobe akým žiju a chránia sa.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080108/ap_on_sc/mexico_monarch_butterflies;_ylt=AgMvklokMoLwi_EHICyuYWSs0NUE
by Barbora Misakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home