Science

Monday, September 8, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Ľadovec o veľkosti 19 míľ štvorcových sa odlomil v Kanade
by Paulina Neshybova


TORONTO – Kus ľadovca veľkosti zhruba Manhatanu sa odlomil z ostrovu Ellesmere v Kanadskom severnom arktiku, ďalšie dramatické znamenie toho ako horúce teploty menia polárnu hranicu, povedali v stredu vedci.
Derek Mueller, špecialista na ľadovce na an Trent University v Ontario, povedal The Associated Press, že 4,500 rokov starý ľadovec oddelený skoro v auguste a 19metrov štvorcových je teraz v Arktickom oceáne.
" Markhamský ľadovec bol veľkým prekvapením, pretože zrazu zmizol.Chvíľu bolo pod mrakom počas nášho výskumu a keď sa počasie vyčasilo, zrazu tam nebol žiadny ľadovec. Bola to pre nás šokujúca udalosť, ktorá podčiarkuje rapídnosť zmien v Arktíde ," povedal Mueller.
Mueller tiež povedal, že tie dve veľké sekcie ľadu oddelené z Serson Ice Shelf, skrátili tým tento ľadový charakter o 47 štvorcových míľ – alebo 60 percentsquare miles .
Mueller oznámil minulý mesiac, že 7 štvorcových míľ zo 170 míľového 130 placov hrubého ľadovca sa zlomila
Toto prichádza k päte neobvyklých zlomov v severnom ľadovci, rapídne rozpúšťanie južného Greenland ľadovca, a takmer rekordná strata pre ľadovce Arktického mora toto leto.
"Zredukované ľadové morské podmienky a neobvykle vysoké teploty umožnili toto leto straty ľadovcov," povedal Luke Copland, riaditeľ laboratória pre Cryospheric Research na Otawskej univerzite. " A nové rozsiahle zlomy pri zostávajúcich častiach najväčšieho ostávajúceho ľadovca Ward Hunt, znamená, že bude pokračovať v drvení v prichádzajúcich rokoch."
Sformované naakulomovaných snehom a mrznúcou topiacou sa vodou, ľadové plochy sú veľkými plošinami silného, anitckého morského ľadu ktorý sa vznáša na povrchu oceána ale je spojený so zemou.
Ellesmere Island bol kedysi kompletne obkolesený samostatným obrovským ľadovcom v rokoch 1900. To všetko čo dnes ostalo sú 4 omnoho menšie plochy, ktoré spolu pokrývajú o trochu viac než 299 štorcových míľ.
Martin Jeffries z U.S. National Science Foundation a University of Alaska Fairbanks povedal v tvrdení v utorok, že letná strata ľadovcov je ekvivalentná k zhruba trikrát územiu Manhatanu, s okolo 82 štvorcových míľ – stratu, ktoré zredukovali ľadovcovú pokrývku Arktického oceánu na svoju druhý najväčší ústup od satelitných meraní začatých pred 30timi rokmi.
"Tieto zmeny sú nezvratné pod súčasnou klímou a naznačujú že enviromentálne podmienky ktoré udržiavali ľadovce v balancií po tisíce rokov už tu jednoducho nie sú," povedal Mueller.
"Dnes, teplejšie teploty a zmena klímy znamená nulovú nádej pre reparáciu. Je to strašný scenár," povedal Mueller.
Strata týchto ľadových plôch znamená, že vzácny ekosystém ktorý je na nich závislý je na hranici vyhynutia, Warwick Vincent, riaditeľ Laval University's Centre pre Northern Studies a researcher v programe ArcticNet.
" Markham Ice Shelf mal polovicu biomasy pre celý Kanadský arktický ľadový ekosystém ako prostredie pre chladný, mikrobiologický život. Teraz keď zmizol, pozeráme sa na ekosystémy na hranici vyhynutia ,' povedal Mueller.
Popri zničených ekosystémoch, plávajúcich ľadových plochách a teplejších teplotách ktoré neskôr spôsobia topenie Ľadovca je hazardom pre osídlené cesty v Arktickom regióne .
Harper oznámil minulý týždeň, že plánuje rozšíriť bádanie ropy v neznámom regióne a minerálnych záloh, možnosť ktorá sa stala viac evidentnou ako dôsledok topiaceho sa ľadu. Harper tiež povedal, že Kanada by mala stvrdiť požiadavky na lode vstupujúce do vôd v Ďalekom severe, kde niektoré z týchto teritoriálnych požiadaviek sú konfliktné od United States a iných krajín.


related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080904/ap_on_sc/arctic_ice_shelf;_ylt=Asz3nqCL4YOsd2w5BMGatKis0NUE

by Paulina Neshybova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home