Science

Wednesday, July 30, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Zaujímavý objav v Litve
by Katarina Gaskova

Vedci sa potešili, keď prednedávnom objavili lebku štvornohého zvieraťa. Povedali by ste si, že nič zvláštne na tom nie je, veď aj pes má štyri nohy. Zaujímavým faktom (aspoň pre vedcov) je, že lebka pravdepodobne patrila prvého primitívnemu štvornohému zvieraťu v histórií celej zeme. To už je unikátny nález! Kostra pozostávajúca z lebky, ramien a z časti hrude sa našla v Litve a stala sa rozhodujúcim prvkom, pri poznávaní evolučného vývinu z rýb na vyvinutejšie zvieratá, ktoré sa môžu pohybovať po zemi, zahrňujúc obojživelníky, vtáky a cicavce.
Ventastega curonica, čo je skutočné meno prehistorickej ryby, žila približne pred 365 miliónmi rokov, v neskorom čase Devónu, čo je ešte dávno pred tým, ako sa objavili prvé dinosaury. Pravdepodobne žila v bažinách a plytčinách sladkých alebo poloslaných jazier a mohla sa ľahko plaziť po ich svahoch. Jej bežnou potravou boli malé rybičky.
Verilo sa, až kým nebol nájdený nový objav, že Ventastega nemala prsty ani končatiny, ale pravdepodobne mala plutvy alebo blany na nohách. Niektorí vedci sa hádali o tom, či mala naozaj štyri nohy, alebo nie a Litvanský objav ich obrazu o danom zvierati priniesol realistickejšie predstavy, keďže kľúčové časti - ramená a hruď boli nájdené, preto predpokladajú, že zviera malo končatiny zakončené prstami. Je škoda, že kosti končatín neboli objavené, pretože by zmizli všetky pochybnosti o tom, ako Venestega vyzerala, teda že bola štvornohá.
Objav može byť veľmi užitočný pre evolucionárny vývin pre biológov, keďže ponúka podklady pre nové evolucionárne teórie. Tiež priniesol množstvo otázok, prečo sa vodným obyvateľom začali vyvíjať primitívne nohy, či ich potrebovali, aby sa mohli pohybovať z miesta na miesto a plutvy im na to nestačili.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20080625/ap_on_sc/sci_fish_evolution;_ylt=AvxvKXnWiXVSqQ2dhXMt916s0NUE

by Katarina Gaskova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home