Science

Friday, May 30, 2008

Chris Cantell Discusses Science: Vedec “teórie chaosu” zomrel vo veku 90 rokov


Profesor Edward Lorenz z massachusettského Inštitútu Technológií zomrel vo veku 90 rokov vo svojom dome v Cambridgi, Massachusetts včera. Lorenz sa narodil v Západnom Hartforde, Connecticut v roku 1917. Počas celého svojho života bol tichý, skromný a bolo ťažké pre neho rozprávať sa s ostatnými. Povedala by som, že toto je pravá charakteristika vedca. Jeho dlhoročný priateľ, Jerry Mahlman, povedal, že bol dokonca najtichší, najskromnejší a najmilší zo všetkých géniov svojej doby. Ako chlapec Lorenza fascinovali čísla a zmeny počasia. Je logické, že svoj život venoval štúdiu počasia a atmosferických zmien. Lorenz prišiel so svojou teóriou v 60.tych rokoch cez svoje dôkladné návyky. Rozvinul teóriu chaosu alebo “motýlí efekt”, to znamená, že maličké zatrepotanie motýlích krídiel v jednej časti sveta, môže mať obrovské následky v inej časti sveta, napríklad môže zapríčiniť tornádo. Jeho objav priniesol najdramatickejšie zmeny v pohľade ľudstva na prírodu od čias Sira Isaaca Newtona. Ocenili ho za jeho celoživotné dielo v roku 1991 Kyotskou cenou za základné vedy. Obdržal mnoho cien. Mahlman povedal, že on bol najlepšie organizovaný človek, akého kedy poznal. Vďaka jeho objavu súčasní meteorólogovia majú podklady pre svoje predpovede. Používajú jeho techniky. Lorenz prišiel so svojim objavom na massachusettskom Inštitúte technológie, kde bol profesorom. Lorenz s jeho objavom ovplyvnil mnoho iných vied, ktoré mali dokonca z toho väčší úžitok ako meteorológia. Jeho kniha “Povaha a teória všeobecnej cirkulácie atmosféry” napísaná v roku 1967 sa stala klasickou učebnicou v meteorológii. Absolvoval Dartmouth College a Harvardskú univerzitu a Massachusettský Inštitút Technológie, kde sa pripojil k meteorologickému učiteľskému zboru v roku 1948. Bol vášnivým turistom a horolezcom až do staršieho veku a v jeho 80tych rokoch bol natoľko fit, aby mohol ísť do hôr. Teraz sa jeho život skončil, ale jeho hviezda na vedeckom poli zostane žiariť navždy.

related story: http://www.vbh.sk/r1993c3

by Beata Novomeska
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are brought to you by CantellTV, its technology partner SigEx Telecom and its founder Chris Cantell. CantellTV is the fastest growing provider of digital broadcasting coupled with enhanced communications, allowing people to easily control, view, upload and share digital content through proprietary interface. CantellTV has relationships with a growing network of international clients delivering millions of videos per day with more than 50,000 new videos uploaded and 200 hours of new TV shows broadcasted daily to a wide range of viewers, from 5 to 7 year olds of LiveCartoons; to 16 to 24 year old active social users of MyJumps; to fortune 50 corporate clients utilizing enhanced broadcasting services. CantellTV is committed to delivering infinite choices to your world of entertainment at the tip of your fingers. Chris Cantell retains consulting arrangements with several pre-IPO companies.

Edited by Iveta Nagyova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home